Turisti v Rimu. Foto: Reuters
Turisti v Rimu. Foto: Reuters

Italijanske oblasti so v sredo potrdile 642 novih okužb, kar je največ po maju, ko je država začela postopno rahljati ukrepe karantene, sedem obolelih je za covidom-19 umrlo.

Oblasti so zaradi večanja okužb v četrtek ukazale zaprtje diskotek, nošenje zaščitnih mask pa je obvezno tudi ponoči na javnih mestih.

Italija je bila med prvimi državami v Evropi, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel. Foto: EPA
Italija je bila med prvimi državami v Evropi, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel. Foto: EPA

Do zdaj je v Italiji za covidom-19 umrlo več kot 35.000 ljudi, skupno okuženih pa jih je več kot 255.000.

Nemčija z največ novimi okužbami od konca aprila

O povišanju novih okužb poročajo tudi iz Nemčije, kjer je bilo v zadnjih 24 urah potrjenih 1707 okužb, največ po 26. aprilu, ko jih je bilo v enem dnevu 1737.

Berlin je na rdeči seznam uvrstil dve hrvaški županiji, in sicer Splitsko-dalmatinsko in Šibeniško-kninsko, kjer dopustuje veliko nemških turistov. Hrvaška velja za tretjo najbolj ogroženo državo med okuženimi, ki so se vrnili v Nemčijo, pred njo sta Kosovo in Turčija.

Sorodna novica V Nemčiji in Španiji največ novih okužb v nekaj mesecih

Ob vrhuncu epidemije na začetku aprila so sicer v Nemčiji dnevno potrdili tudi po 6000 novih okužb. Pozneje je začelo število okužb upadati, od konca julija pa znova vztrajno narašča. Zaradi zapletov po okužbi z novim koronavirusom je v Nemčiji do zdaj umrlo 9253 okuženih, v zadnjem dnevu deset, skupno pa se je do zdaj okužilo skoraj 230.000 ljudi.

Francija: Virus se krepi

Zaradi vrnitve počitnikarjev so zaznali porast okužb tudi v Franciji, kjer so potrdili 3800 novookuženih, kar je tako kot v Italiji največ po maju letos. "Število okuženih se viša, prenos virusa pa krepi," so sporočili z ministrstva za zdravje.

Stanje se je še posebej poslabšalo v departmaju Ile-de-France v okolici Pariza ter Provence-Alpes-Cote d’Azuru v Marseillu, kjer so potrdili 50 okužb na 100.000 ljudi. V Franciji so do zdaj potrdili skupno 16.700 okužb.

Sorodna novica Rekordnih 255 okužb; oblasti mirijo, da gre za "pričakovan porast"

Petina okuženih na Dunaju dopustnikov

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 347 novih okužb, skoraj petina okuženih na Dunaju je bila potrjena pri dopustnikih, od 187 novih okužb so jih 19,5 odstotka povezali z dopustniki, ki so se vrnili domov. Največ se jih je vrnilo iz Hrvaške, skoraj petina, sledijo Kosovo, Turčija, druge avstrijske dežele in Srbija.

V Avstriji se morajo od začetka tedna vsi, ki so bili na Hrvaškem, testirati za novi koronavirus oz. predložiti negativen izvid testa. Na Dunaju so vzpostavili poseben center za testiranje, ki je namenjen samo povratnikom iz Hrvaške. Do danes so testirali že več kot 3000 ljudi, od tega jih je bilo pozitivnih okoli 50.

Skupno so v Avstriji potrdili 24.431 okužb, umrlo pa je 729 ljudi.

V Veliki Britaniji karantena za potnike iz Hrvaške in Avstrije

Medtem pa Velika Britanija uvaja 14-dnevno karanteno za potnike, ki bodo v Veliko Britanijo prispeli od sobote po 16. uri iz Hrvaške, Avstrije ter Trinidada in Tobaga.

Ne bo pa več veljala karantena za potnike iz Portugalske, saj je Portugalska dodana na seznam potovalnih koridorjev.

Minister je ob tem opozoril, da bi se razmere lahko hitro spremenile in da bi morali ljudje potovati samo, če so pripravljeni na nepričakovano 14-dnevno karanteno.

V Rusiji več kot 16.000 mrtvih

Število mrtvih za covidom-19 je v četrtek preseglo 16.000, medtem ko je v državi v zadnjih 24 urah umrlo 110 okuženih. Pristojne oblasti so v tem času potrdile 4785 novih okužb, skupno število vseh okuženih v Rusiji je 942.106.