Mladi pred nočnim klubom v Helsinkih na Finskem 15. julija letos, še preden so oblasti sprejele stroge ukrepe o omejitvah delovanja restavracij, barov in nočnih klubov. Foto: Reuters
Mladi pred nočnim klubom v Helsinkih na Finskem 15. julija letos, še preden so oblasti sprejele stroge ukrepe o omejitvah delovanja restavracij, barov in nočnih klubov. Foto: Reuters

"Verjamemo, da smo vstopili v novo fazo pandemije na območju Azije in Pacifika," je dejal regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za zahodno pacifiško regijo Takeši Kasai in dodal, da je veliko mladih asimptomatskih ali imajo blage simptome covida-19, zaradi česar nehote širijo virus naprej, kar predstavlja precejšnje tveganje za starejše in druge iz ranljivih skupin.

V azijsko-tihomorski regiji so do zdaj potrdili več kot 400.000 okužb z novim koronavirusom in skoraj 9300 smrti. WHO je opozoril, da so v regiji več kot polovico primerov okužbe potrdili pri osebah, ki so mlajše od 40 let.

Kasai je še opozoril, da imajo države v regiji sedaj drugačno taktiko zamejitve izbruha, da to ne vpliva preveč na gospodarstvo. Tako že skoraj zaznajo izbruhe in se na njih odzovejo hitreje z bolj specifičnimi ukrepi. V WHO so še opazili, da je v večini držav postalo nošenje mask, ohranjanje fizične razdalje in higiena rok del vsakdanjika. Kasai ob tem priznava, da so ljudje verjetno naveličani tega, a jih spodbuja, naj vztrajajo.

Po svetu 22 milijonov okuženih

Širitev ukužb in znova uvedba ukrepov

Sorodna novica Zaradi ponovnega izbruha covida-19 Nova Zelandija preložila volitve

Zaradi ponovnega širjenja okužb so morale nekatere države, za katere se je zdelo, da imajo epidemijo pod nadzorom, znova uvesti stroge ukrepe, vključno z Vietnamom, ki kar tri mesece zaradi agresivnih ukrepov ni imel primerov novih okužb.

Na Novi Zelandiji so morali preložiti parlamentarne volitve, ki bodo namesto 19. septembra zdaj 17. oktobra. V Aucklandu so namreč prejšnji teden za 14 dni podaljšali karantenske ukrepe, kjer so zaprli šole in vse nenujne trgovine ter storitve, prebivalce pa pozvali, naj ostanejo doma.

Na Filipinih imajo že sedmi dan zapored več kot 3000 novih okuženih na dan, iz Indonezije pa poročajo o 1.673 novih okužbah in 70 smrtih za covidom-19.

Pomembno predvsem zgodnje odkrivanje okužb

Takeši Kasai je ob tem dejal, da bodo države zmanjšale vpliv na nemoten potek življenja in gospodarstva le tako, če bodo združile tako zgodnje odkrivanje kot odziv na okužbe. Čeprav prihaja do mutacije virusa, pa WHO ocenjuje, da je virus za zdaj "relativno stabilen".

Sorodna novica Rusija zavrača pomisleke glede svojega cepiva proti covidu-19

WHO sicer že sodeluje z Rusijo, ki je kot prva predstavila cepivo proti covidu-19.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da so v soboto po svetu skupno potrdili 294.237 novih okužb z novim koronavirusom, ob tem pa zaznali še 9985 smrti, povezanih s covidom-19. Po svetu je sicer z novim koronavirusom okuženih skoraj 22 milijonov ljudi, več kot 770.000 obolelih s covidom-19 je umrlo.

Avstralija z najnižjim številom novih okužb

Nekoliko spodbudnejši podatki so v avstralski zvezni državi Viktoriji, ki je sicer epicenter okužb v Avstraliji. V zadnjih 24 urah so potrdili 226 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najnižje od 18. julija, ko so potrdili 212 okužb. Prejšnji mesec so sicer potrdili več kot 700 novih okužb v enem dnevu, večino ravno v Viktoriji.

V Avstraliji je skoraj 24.000 okuženih z novim koronavirusom, število smrti pa se je zvišalo na 438, samo v Viktoriji je v zadnjih 24 urah umrlo 17 ljudi. Zmanjšanje števila novookuženih v Avstraliji je rezultat strogih ukrepov, med njimi uvedbe policijske ure, omejitev gibanja in zaprtja večjega dela gospodarstva. Obvezno je seveda nošenje zaščitnih mask in vzdrževanje varnostne razdalje.

Medtem pa se največje avstralsko biotehnološko podjetje CSL Ltd pogovarja s podjetjem AstraZeneca, da bi preverilo, ali bi cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo britansko podjetje, lahko proizvajali sami, začenši prihodnje leto.