Transparent s podobo umorjene in napisom
Transparent s podobo umorjene in napisom "Giulia, zelo te imamo radi!" Foto: EPA

Študentko biomedicinskega inženirstva iz Padove je ubil njen nekdanji fant in kolega na univerzi v Padovi Filippo Turetta, ki je pred sodnikom priznal krivdo. Kot navajajo mediji, ni mogel sprejeti dejstva, da je Giulia njuno zvezo končala.

V baziliki svete Justine se je pogrebne slovesnosti lahko udeležilo le okoli 1200 ljudi, okoli 8000 pa jo je v neposrednem prenosu spremljalo zunaj na velikih ekranih. Slovesnost so prenašale tudi televizije. Ob svojcih pokojne so se pogreba udeležili tudi njeni kolegi z univerze in politiki.

Giuliin oče z njeno sestro in bratom. Foto: EPA
Giuliin oče z njeno sestro in bratom. Foto: EPA

Pogrebna slovesnost se je začela s prihodom bele krste, obložene z vrtnicami, pred baziliko, kjer so številni mladi nosili rdeči trak, simbol boja proti nasilju nad ženskami.

Oče umorjene Gino Cecchettin je v govoru povedal, da je bila "izjemna mlada ženska, vesela in živahna, nikoli sita učenja", ki je po lanski prezgodnji izgubi matere skrbela za družino.

Pozval je, naj bo njena smrt spodbuda za spremembe, moške v Italiji pa pozval, naj "prvi pokažejo, da so nosilci sprememb proti nasilju na podlagi spola".

Krsto s posmrtnimi ostanki so nato odnesli iz cerkve ob dolgem ploskanju, zvonjenju cerkvenih zvonov in vzklikanju imena umorjene.

Predsednik Veneta Luca Zaia, ki se je slovesnosti udeležil skupaj z ministrom za pravosodje Carlom Nordio, je danes razglasil dan žalovanja, v ponedeljek zvečer pa je bil sedež deželne vlade v spomin na vse žrtve femicida osvetljen rdeče. V univerzi v Padovi, kjer bi morala umorjena 16. novembra diplomirati, so danes odpovedali vsa predavanja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Letos v Italiji umorjenih 107 žensk

Morilec je svoje nekdanje dekle ugrabil 11. novembra po prepiru. Po tednu dni iskanja so ga našli v Nemčiji, dan po tem, ko so truplo dekleta našli na dnu jarka blizu Padove. Po poročanju lokalnih medijev je bila več kot 20-krat zabodena v glavo, vrat in telo.

Brutalen umor je bil v Italiji na naslovnicah vseh časopisov, v državi pa je sprožil množične proteste in razpravo o nasilju nad ženskami. Po podatkih notranjega ministrstva je bilo letos v Italiji umorjenih 107 žensk, od katerih so jih 88 ubili družinski člani ter sedanji ali nekdanji partnerji.

Po smrti Giulie Cecchettin je italijanski parlament sprejel sveženj ukrepov, s katerimi so zaostrili zakone za zaščito žensk. Kritiki medtem poudarjajo potrebo po kulturnih spremembah v odnosu do žensk, ki bi jih morali začeti uvajati z obveznim izobraževanjem o tej temi.

V pretežno katoliški Italiji, kjer še vedno prevladujejo stereotipi o vlogah spolov, je namreč nasilje nad ženskami še vedno prisotno. Stopnja zaposlenosti žensk je pod evropskim povprečjem, dostop do splava je zelo omejen. Vladno poročilo iz julija 2021 pa je pokazalo, da v nekaterih regijah do 50 odstotkov moških meni, da je nasilje v odnosih sprejemljivo.