Foto: EPA
Foto: EPA

Zdaj vladajoča stranka v Italiji, Bratje Italije, je iz opozicije zagovarjala strogo in neodvisno sodstvo, odkar je na oblasti, pa ne varčuje s kritikami na njegov račun.

Začelo se je z nedeljsko izjavo obrambnega ministra Guida Crosetta v intervjuju za dnevnik Corriere della Sera: "To vlado lahko ogrozi samo tista nasprotna frakcija, ki je še vedno pokopala desnosredinske vlade – in sicer opozicija sodstva. Ne bi me presenetilo, če bi se na tej fronti še pred evropskimi volitvami zgodila serija napadov."

Crosetto, ki velja za enega bolj kompetentnih ministrov in soustanovitelja stranke premierke Giorgie Meloni Bratje Italije, se je nato izgovarjal na neimenovane dobro informirane vire, ki da so mu povedali za struje v italijanskem sodstvu, nasprotujoče "nedemokratičnim" potezam vlade. Toda izjava je sprožila ugibanja, koga bi lahko imela "kasta nedotakljivih", kot jih imenujejo pri vladni Ligi, dejansko na piki.

V medijih se pojavljata zlasti ministrica za turizem Daniela Santanchè – zaradi nezakonitosti, ki jih je zagrešila kot podjetnica – ter državni sekretar na pravosodju Andrea Delmastro – zaradi domnevne izdaje državne skrivnosti.

Italijanski tisk razume napad po večini kot del berlusconijevske tradicije, po kateri desnica vidi v sodstvu svojega najpomembnejšega nasprotnika. Zato ne preseneča, da je vlada že v torek sprejela podzakonske akte pravosodne reforme, ki predvidevajo ocenjevanje dela sodnikov. Kot kaže, čakajo sodnike, ki bodo sprožili preveč postopkov, pri katerih zaradi pomanjkanja dokazov ne bo razsodb, tudi penali.

Vlada razpravlja še o uvedbi psiholoških sposobnostnih izpitov za sodnike, ki bi bili podobni tistim pri vojakih, a za zdaj še ni sklepov.