Po zakonu bi morali lastniki plaž omogočiti prehod plaže, da lahko uporabniki pridejo do delov, ki so brezplačni, a tega ne počno. Foto: EPA
Po zakonu bi morali lastniki plaž omogočiti prehod plaže, da lahko uporabniki pridejo do delov, ki so brezplačni, a tega ne počno. Foto: EPA

"Včasih so veljale plaže kot prostor za izvajanje terapije s soncem. Danes pa so lastniki plaž preko koncesij bolj obremenjeni s tem, kako jih ograditi z betonskimi strukturami, da lahko organizirajo poroke, obhajila in zabave, saj so donosnejši," je dejal Paolo Casale. Tudi sam se je pridružil aktivistom, ki od države zahtevajo sprejem zakona, ki bi omogočal, da bi bil dostop do polovice plaž v državi brezplačen.

"V okolici Neaplja in tudi na širšem območju dežele Kampanija je brezplačnih le 20 odstotkov plaž. Poleg tega pa je postalo morje parkirišče za čolne," je še pojasnil in dodal, da v primeru, če se že kje najde dostop do plaže, je ta na slabši lokaciji.

Ponekod brezplačnih plaž ni več

Stanje je alarmantno v severozahodni deželi Ligurija tik ob meji s Francijo, kjer so oblasti kar 70 odstotkov državnih plaž podelile v upravljanje zasebnikom. Ob tem pa v Riminiju v deželi Emiliji-Romaniji in v Forte dei Marmi v Toskani brezplačnih plaž sploh ni več.

Druga težava so cene. Za celodnevni najem dveh ležalnikov in sončnega dežnika je treba odšteti med 20 in 30 evri, na dražjih predelih pa tudi do 75 evrov na dan.

Protestniki v kanujih

Tako so se številni prebivalci obmorskih italijanskih mest odločili za protest. V Neaplju so se v morje odpravili s kajaki ter razprostrli transparent z napisom: "To leto, za spremembo (…) ista plača, brez plačila." Gre za izsek iz pesmi Piera Focaccia (1963), v kateri opeva vsakoletni poletni ritual stessa spiaggia, stesso mare ali ista plaža, isto morje.

Kot poroča Guardian, je najhuje v Ostiji v bližini Rima, kjer prebivalci zaradi več kilometrskih ograj, raznih ovir in betonskih struktur sploh več ne vidijo morja.

Lastniki bi morali omogočiti prečkanje plaže

Po zakonu bi morali sicer tovrstni resorti izobesiti napis, da je dovoljeno prečkanje plaže, in sicer z namenom, da imajo obiskovalci dostop do brezplačnih delov plaže. A to stori le malokdo.

Tako je v enem primeru morala posredovati celo policija, ko so protestniki od enega koncesionarja zahtevali pojasnilo, zakaj ni napisa o prostem prehodu, a jim je ta odgovoril, da "s table brišejo prah".