Foto: Reuters
Foto: Reuters

Udeleženci protesta so pozvali k prepovedi neofašistične skupine Forza Nuova, ki je bila udeležena v izgredih na sobotnih protestih proti obveznemu covidnemu potrdilu, po nasilju pa so aretirali tudi njena voditelja.

Italijanski sindikati so na današnjem shodu pod sloganom "Ne fašizmu in nasilju – da delu, varnosti in pravicam" opozorili na nasilje skrajnih skupin na protestih pred tednom dni.

"Želimo konkretna dejanja, ne le praznih besed. Čas je, da država pokaže demokratično moč pri uveljavljanju zakonov in ustave," je na shodu dejal generalni sekretar CGIL-a Maurizio Landini. "Država, ki izgubi spomin, ne more imeti prihodnosti," je dodal.

Protestniki so se udeležili pohoda do osrednjega prizorišča na trgu Piazza San Giovanni, pri čemer so nosili transparente z napisom "Fašizem: nikoli več", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizatorji in italijanski mediji ocenjujejo, da se je zbralo od 50.000 do 60.000 ljudi. Protestnega shoda so se udeležili voditelji sindikalnih zvez CGIL, CISL in UIL, skupaj s politiki iz levosredinske koalicije in predstavniki civilnih združenj.

Izgredi pred tednom dni

Sorodna novica Italijanska policija z vodnim topom nad protestnike v Rimu
Sorodna novica Pred pristaniščem v Trstu protest zaradi covidnega potrdila

Med protesti prejšnjo soboto so se pojavili izgredi, ko je skupina nasilnežev vdrla in razdejala sedež največjega italijanskega sindikata CGIL, vdrli so tudi v bolnišnično urgenco in ranili štiri zdravstvene delavce ter poskušali vdreti v urad premierja. Policija je po shodu aretirala 12 ljudi, tudi dva voditelja skrajno desničarskega gibanja Forza Nuovo.

V ponedeljek so politiki iz demokratične stranke, socialistične stranke in stranke Vivo vložili pobudo za razpustitev Forza Nuove in drugih neofašističnih gibanj. Nemire sta med drugim obsodila tudi Matteo Salvini in Giorgia Meloni, voditelja desničarskih strank Liga in Bratovščina Italije.

Rim: Protestniki zahtevajo prepoved neofašističnih gibanj

Od petka v veljavi pogoj PCT

Pred tednom dni se je v Rimu zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so protestirali proti uvedbi obveznega covidnega potrdila oz. pogoja PCT za delavce. V skladu s pravilom morajo vsi delavci od 15. oktobra predložiti potrdilo, da izpolnjujejo enega od pogojev, sicer jim grozi suspenz in prekinitev plačila. V petek so proti pogoju po italijanskih mestih znova potekali množični protesti.

Pred tržaškim pristaniščem drugi dan protestov

Pristaniški delavci v Trstu medtem nadaljujejo proteste proti uvedbi covidnega potrdila. Delavci, ki so protestirali že v petek, so zagrozili tudi s stavko za nedoločen čas. Delodajalci so jim ponudili brezplačno testiranje do konca leta, s čimer pa niso zadovoljni.

Približno 2000 ljudi se je danes zbralo pred četrtim vhodom v tržaško pristanišče, pri sedmem pomolu, nekateri so tam tudi preživeli noč. Med njimi je vodja neodvisnega sindikata Clpt Stefano Puzzer. Pristanišče sicer obratuje normalno, avtomobili in tovornjaki vozijo v pristanišče brez težav, na spletni strani poroča Primorski dnevnik.

Moten odvoz smeti v Genovi

Podobni protesti so v petek potekali tudi pred pristanišči v Genovi in Anconi. Odvoz smeti v Genovi bo v naslednjih dneh močno otežen, saj protestniki od petka blokirajo vhode v pristanišče in preprečujejo tovornjakom, da bi odpeljali smeti v objekt, ki je na območju pristanišča, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočilo mestno podjetje za odvoz smeti.

Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje je več kot 85 odstotkov Italijanov, starejših od dvanajst let, prejelo vsaj en odmerek cepiva. Necepljenih naj bi ob tem bilo do tri milijone zaposlenih.

Sobotni Dnevnikov izbor: Evropa v primežu protestov