Prebežnike je rešila ladja Ocean Viking. Foto: EPA
Prebežnike je rešila ladja Ocean Viking. Foto: EPA

"216 moških, 38 žensk in 149 otrok, ki so bili prisiljeni tvegati svoja življenja za beg čez Sredozemlje, bodo kmalu končno na varnem," so sporočili iz omenjene organizacije. Z ladje Ocean Viking se bodo izkrcali v pristanišču Taranto.

Ladja, ki jo upravljata organizaciji SOS Mediterranee in Zdravniki brez meja, je prebežnike rešila v petih različnih operacijah v preteklih štirih dneh. Ladje drugih humanitarnih organizacij so v tem obdobju v Sredozemskem morju rešile še 250 prebežnikov, ki še čakajo na dovoljenje italijanskih oblasti za izkrcanje.

Italija, ki je v preteklosti zavračala ladje humanitarnih organizacij s prebežniki, znova dovoljuje vplutje tovrstnih plovil, odkar je z drugimi državami članicami Evropske unije dosegla dogovor, da bodo del bremena prevzele nase.

Grčija bo okrepila nadzor na meji s Turčijo

Medtem namerava grška vlada v prihodnjih mesecih zaposliti 1200 novih policistov za delo na meji, da bi lažje obvladovali prebežniški tok iz Turčije. Prvih 400 policistov bodo poslali ob grško-turško mejno reko Marica. Kmalu pa bodo razpisali še 800 mest za otoke na vzhodu Egejskega morja.

Evropski azilni podporni urad (EASO) je sporočil, da bo v prihodnjih mesecih podvojil svoje osebje v Grčiji na 1000 za pomoč na grških otokih, kjer so migrantski centri prenaseljeni. Namen je zagotoviti hitrejše in učinkovitejše postopke pri prošnjah za azil, tako da bodo ljudje, ki potrebujejo zaščito, to tudi čim prej dobili, je povedala direktorica EASO-ja Nina Gregori.

Po podatkih Visokega komisariata ZN-a za begunce (UNHCR) se je lani okrepil naval prebežnikov iz Turčije v Grčijo. Leta 2018 jih je bilo okoli 50.500, lani pa se je število nezakonitih prihodov povečalo na 74.600. Centri za popisovanje na otokih so že dalj časa močno prenapolnjeni.

V Parizu izpraznili prebežniški center

Francoska policija je medtem iz začasnega taborišča v severnem delu Pariza izselila več kot 1436 prebežnikov, ki so ob pariški obvoznici živeli v šotorih in zasilnih zavetiščih. Prebežniki so se v avtobuse vkrcali z minimalno prtljago, za seboj so pustili šotore, žimnice, kolesa in drugo lastnino. Kam jih bodo preselili, niso vedeli.

Po prebežniškem valu, ki je Evropo zajel leta 2015, je v Parizu zraslo več deset taborišč. Lani je policija iz taborišč v francoski prestolnici in njeni okolici izselila okoli 20.000 ljudi. Francoski notranji minister Christophe Castaner je obljubil, da bodo do konca lanskega leta odstranili vsa taborišča v mestu, kar pa se ni zgodilo. Izseljene prebežnike so namestili v centrih za prosilce za azil, tiste, katerih prošnje za azil so zavrnili, pa so izgnali. Oblasti so sporočile, da bodo kraj, kjer je stalo taborišče, varovali policisti, da se prebežniki ne bi vrnili in postavili novega. Vendar je le nekaj sto metrov stran okoli 300 ljudi že postavilo šotore.