Ladja Ocean Viking je od petka v več reševalnih akcijah pred obalo Libije iz morja rešila skupno 407 migrantov. Med njimi je 152 mladoletnih, od tega deset otrok, ki so mlajši od pet let, in 12 nosečnic.

Ladji z migranti (fotografija je arhivska) sta za vplutje zaprosili Italijo in Malto, a je slednja to že zavrnila. Foto: EPA
Ladji z migranti (fotografija je arhivska) sta za vplutje zaprosili Italijo in Malto, a je slednja to že zavrnila. Foto: EPA

Na nemški reševalni ladji Alan Kurdi je 77 migrantov, ki so jih pred obalo Libije rešili v soboto. Po navedbah tiskovnega predstavnika človekoljubne organizacije Sea-Eye Gordena Islerja prihajajo iz 20 različnih držav.

Malta že zavrnila vplutje ladij
Ladji sta za vplutje zaprosili Italijo in Malto. Slednja je to že zavrnila. "Zelo pomembno je, da obe ladji čim prej vplujeta v katero od pristanišč," je ob tem opozoril Isler. V zadnjem času reševalnim ladjam ni bilo treba dlje časa čakati, da jim je Italija dovolila vplutje. Pred tem pa so nekatere evropske države vnaprej izrazile pripravljenost, da sprejmemo ljudi z ladij.

Božinović zavrnil kritike odbora Evropskega parlamenta
Medtem je bil hrvaški notranji minister Davor Božinović v Bruslju deležen kritik pristojnega odbora Evropskega parlamenta zaradi domnevnega slabega ravnanja hrvaških oblasti z migranti. Minister je poudaril, da ni nikakršnih dokazov za očitana dejanja in da hrvaška policija učinkovito varuje mejo. Božinović je ponovil že dobro znane hrvaške odgovore: da ni dokazov za omenjene očitke, ki da so brez informacij o imenu osebe ter o tem, kje in kdaj naj bi se očitano dejanje zgodilo, ter da so vse fotografije narejene v BiH-u ali Srbiji. Navedel je primer, da hrvaška policija sploh nima paralizatorjev, tako da so očitki, povezani s tem, lažni.