Italija: shod v podporo zakonu proti diskriminaciji

Skoraj navijaško vzdušje ZA – tudi danes v Milanu – je pred dnevi podžgalo nekaj vplivnih zvezdnikov. Zakon, ki v prvi vrsti ščiti pred nasiljem in diskriminacijo zaradi osebnih okoliščin, pa če gre za osebe LGBT, ženske ali invalide, ima tudi široko politično podporo.

Toda kljub temu se je zataknil v pristojni komisiji, ki jo vodi senator Salvinijeve Lige – nasprotujejo pa mu tudi v tradicionalističnih krogih.

"Zakon bi ogrozil svobodo izražanja. Društva, kot je naše, ki verjamejo, da ima vsak otrok pravico do matere in očeta in da so nadomestni starši nekaj sprevrženega, bi lahko obtožili homofobije," med drugim meni Jacopo Coghe, namestnika predsednika kampanje za življenje in družino.

Toda predlagatelj zakona trdi, da to ni res – da pa je nujno ločiti med svobodo govora in podpihovanjem sovraštva. "Morda bi kdo še naprej rad imel pravico, da reče: 'Če bi bil moj sin gej, bi ga vrgel v peč.' Če bomo ta zakon sprejeli, te pravice ne bodo več imeli," pravi poslanec Alessandro Zan. "Gre za civiliziranost, ne za cenzuro ali kratenje svobode izražanja," dodaja predlagatelj zakona.

Liga in Naprej, Italija z alternativnim predlogom

Stranki Liga in Naprej, Italija sta zdaj vložili alternativni predlog, ki pa govori samo o kaznovanju nasilja – medtem ko Zanov zakon vključuje tudi protidiskriminacijsko strategijo države, šolsko vzgojo, pa celo ustanavljanje varnih hiš in svetovalnic za žrtve nasilja.

Pri tem gre pri Zanu tudi za geopolitično vprašanje: "S sprejemanjem tega zakona se bo Italija opredelila, ali sodi med najnaprednejše države Evrope, med države z večjim obsegom socialnih in človekovih pravic, boljšo kakovostjo življenja. Lahko pa je med državami, ki te pravice kratijo."