Italijanski premier Mario Draghi med predstavitvijo načrta v spodnjem domu italijanskega parlamenta. Foto: EPA
Italijanski premier Mario Draghi med predstavitvijo načrta v spodnjem domu italijanskega parlamenta. Foto: EPA

V načrtu so vrednost vloge Italije v mednarodni skupnosti, njena verodostojnost in sloves kot ustanovne članice EU-ja in vodilnega akterja v zahodnem svetu, je dejal Draghi.

Pandemija nas je prizadela huje kot naše sosede
"Pandemija nas je prizadela huje kot naše sosede. Dosegli smo skoraj 120.000 smrtnih žrtev covida-19, k čemur je treba dodati še številne, ki niso upoštevani,
" je povedal. Izrazil je obžalovanje, da je pandemija znova prizadela najšibkejše ljudi. "Znova so bili najbolj prizadeti ženske in mladi," je povedal in pri tem omenil še jug države. Temu bodo namenili 40 odstotkov sredstev.

Dogajanje na ulici v Benetkah. Foto: Reuters
Dogajanje na ulici v Benetkah. Foto: Reuters

Prednostne naloge: infrastruktura, hitra železnica, zelena energija, spletne storitve, digitalizacija ...
Vladni načrt bo po njegovih besedah pomagal odpraviti gospodarske in družbene posledice, ki jih je povzročila pandemija. Srednje- oziroma dolgoročna cilja načrta pa sta zeleni prehod in nasloviti slabosti, s katerimi se Italija spopada že desetletja. Prednostne naloge vključujejo infrastrukturo, predvsem hitro železnico, zeleno energijo, naložbe v spletne storitve in digitalizacijo javne uprave.

Italiji največji delež evropskega sklada za okrevanje
Italiji je pripadel največji delež 750 milijard evrov vrednega evropskega sklada za okrevanje. Prejela bo 191,5 milijarde evrov v nepovratnih sredstvih in posojilih. Italijanski načrt za okrevanje vključuje še 30,6 milijarde drugih sredstev. V opoziciji so bili kritični do vlade, češ da jim je dala premalo časa za obravnavo načrta, ki ima več kot 300 strani. Draghi bo načrt, ki ga je vlada potrdila v nedeljo, v torek predvidoma predstavil še v senatu. Rok za oddajo v pregled Bruslju je konec meseca.

V Italiji odprtje gostincev in kulture

V Italiji so sicer začeli veljati nekateri sprostitveni ukrepi, predvsem na področjih gostinstva, športa in kulture. Pri tem še naprej veljajo stroga higienska pravila, upoštevanje varnostne razdelje in omejitve glede števila strank v storitvenih dejavnostih. V Italiji ostaja v veljavi tudi policijska ura med 22. in 5. uro.

Na severu Italije potrdili indijsko različico virusa

Oblasti na severu Italije so sicer sporočile, da so potrdili dva primera indijske različice nove koronavirusa. Okužbo so potrdili pri očetu in hčeri, ki sta se vrnila iz Indije. "Danes imamo v Bassanu prva bolnika, dva Indijca," je sporočil predsednik dežele Benečije Luca Zaia. Bolnika so identificirali kot očeta in odraslo hči, indijskih korenin, ki sta bila na poti v Indiji. Trenutno sta v domači izolaciji. Že pred tem so prejšnji mesec potrdili indijsko različico v Toskani. Italijanska vlada pa je v nedeljo preventivno prepovedala prihode v državo za vse, ki so bili v preteklih 14 dnevih v Indiji.

Italijanski načrt za okrevanje

Odprtje gostinskih lokalov v Walesu in na Škotskem, ne pa tudi na Irskem

Na Irskem, Škotskem in v Walesu so se pridružili Angliji in začeli sproščati protikoronske ukrepe. Gostinski lokali so se v Angliji odprli že sredi aprila, zdaj pa se bodo odprli tudi v Walesu in na Škotskem, ne pa tudi na Irskem. V nasprotju z Anglijo in Walesom pa bodo Škoti lahko do 20. ure obedovali tudi v notranjosti lokalov, ne le na terasah. Alkoholne pijače bodo sicer lahko uživali le zunaj.

Na Škotskem so se poleg tega danes znova odprli muzeji, fitnesi in bazeni. Odprle so se tudi trgovine z nenujnim blagom. Znižale so se omejitve glede združevanja. V pubih se tako lahko za isto mizo zbere do šest ljudi. V Walesu naj bi se to sprostilo s 3. majem. Po celotnem Združenem kraljestvu je omogočeno prosto potovanje.

Sproščanje ukrepov je omogočilo izboljšanje epidemičnega stanja, tudi zaradi vse večjega števila cepljenih. Na Škotskem je trenutno sedemdnevna incidenca okužb 28 na 100.000 prebivalcev, v Walesu pa celo le 14, navaja DPA.

Na Irskem je dvotedenska incidenca 114 okužb na 100.000 prebivalcev. To omogoča odpiranje določenih objektov in ustanov. Kot navaja DPA, je tako odslej znova mogoče obiskovati športne objekte in živalske vrtove. Omogočeni so skupinski treningi na prostem do 15 ljudi. Sprostili so tudi udeležbo na pogrebih, ki se jih od zdaj lahko udeležuje do 25 žalujočih.

Portugalska: Prvič od avgusta lani brez smrtnih žrtev zaradi covida-19

Medtem pa dobre novice prihajajo iz Portugalske, kjer v zadnjem dnevu niso potrdili nove smrti v povezavi s covidom-19, kar je prvič v skoraj devetih mesecih. V državi je v povezavi s covidom-19 doslej umrlo 16.965 ljudi, potrdili pa so 834.638 okužb z novim koronavirusom, od tega 196 v zadnjem dnevu. Portugalska nazadnje ni potrdila novih smrtnih žrtev covida-19 3. avgusta lani.

V državi so doslej s prvim odmerkom cepili okoli 20 odstotkov od 10 milijonov prebivalcev, drugi odmerek pa je prejelo sedem odstotkov ljudi. V starostni skupini starejših od 80 let je v celoti zaščitenih 90 odstotkov ljudi.

Portugalska je v januarju uvedla stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, saj je bila država hudo prizadeta. Ukrepe so začeli sproščati postopoma v marcu, od takrat so odprli nekatere šole, terase lokalov, muzeje in frizerske salone.