Na prizorišču nesreče so policisti, gasilci in reševalci. Foto: Reuters
Na prizorišču nesreče so policisti, gasilci in reševalci. Foto: Reuters

V upravi zabaviščnega parka so potrdili, da je ena oseba umrla pri padcu z več metrov visokega vlakca smrti. Policija je potrdila, da je bilo ob padcu ranjenih sedem otrok in odraslih, ki so jih odpeljali v bolnišnico. Trije so huje poškodovani.

Po poročanju švedske javne televizije SVT so reševalci povedali, da se je na vlakcu smrti iztiril voziček, ki je nato obtičal, ljudje pa so padli iz njega. Drugi so ostali ujeti na vlakcu in so jih morali reševati. Najmanj pet so jih rešili z višine. Pri reševanju je sodeloval tudi helikopter.

Prvotnih poročil, da se je odtrgal voziček, ki je nato z več ljudmi padel z velike višine, niso potrdili.

Vlakec Jetline je v parku vozil od leta 1988. Foto: Reuters
Vlakec Jetline je v parku vozil od leta 1988. Foto: Reuters

"Takoj po nesreči smo park izpraznili in sprožili preiskavo," je dejal predstavnik stockholmske policije.

Na prizorišču so bili tudi reševalci in gasilci. "Slišali smo kovinski zvok in videli, da se je struktura v času nesreče močno tresla. Mož je opazil, kako iz vagonov padajo ljudje," je dejala neka očividka.

Predstavniki zabaviščnega parka Gröna Lund, ki ima 140-letno tradicijo, so potrdili, da bo park do preklica zaprt.

Najvišja višina 30 metrov

Vlakec Jetline med vožnjo doseže hitrost do 90 kilometrov na uro in višino 30 metrov. Vsako leto prepelje več kot milijon obiskovalcev. V zabaviščnem parku je od leta 1988.

Švedska ministrica za kulturo Parisa Liljestrand je dejala, da jo je novica o nesreči pretresla.
"V mislih sem s prizadetimi ter z njihovimi družinami in bližnjimi," je dejala. Dodala je, da je bila pred kratkim tudi sama z družino v zabaviščnem parku in da si ne more predstavljati, "kako se počutiš, ko se najlepši dan nenadoma spremeni v nočno moro".