Policija je sporočila, da so protestniki, ki so opozarjali na vse višje najemnine, na policiste metali kamenje. Foto: EPA
Policija je sporočila, da so protestniki, ki so opozarjali na vse višje najemnine, na policiste metali kamenje. Foto: EPA

Sprva mirnega protestnega shoda se je v soboto zvečer udeležilo okoli 500 ljudi, nato pa se je zborovanje sprevrglo v izgrede, je sporočila policija.

Domnevni pripadniki skrajne levice so sprva v vzhodnem delu Leipziga, nato pa dva večera zapored v predelu Connewitz, razgrajali, pri čemer so policiste obmetavali s tlakovci in steklenicami, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po navedbah policije je bilo lažje poškodovanih 11 njenih pripadnikov, šest policijskih vozil poškodovanih, protestniki pa so na policijsko postajo metali kamenje.

Policija preiskuje 15 ljudi zaradi kaljenja miru, poškodovanja lastnine in upiranja policistom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj protestnega shoda je bil nasprotovati finančnim vlagateljem, da bi pokupili številne stanovanjske zgradbe v določenih mestnih predelih, saj menijo, da bi se tako ti spremenili v četrti za višje družbene razrede, kar nasprotniki dojemajo kot gentrifikacijo Leipziga.

Župan Leipziga Burkhard Jung je v soboto izgrede odločno obsodil in jih označil za "resno nazadovanje" v razpravi o cenovno dostopnih stanovanjih.