Jazov leta 2009 s takratnim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Foto: EPA
Jazov leta 2009 s takratnim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Foto: EPA

Zločini segajo v leto 1991, ko je zaradi nasilnega zatrtja litovskega gibanja za neodvisnost umrlo več ljudi.

Danes 94-letni Jazov je najvišji uradnik med nekdanjimi vojaškimi častniki Sovjetske zveze, ki so jim danes po treh letih sojenja izrekli kazni.

Nekdanjemu ministru so prisodili deset let zapora, drugim 66 obdolžencem pa od štiri do 14 let zapora. Na izrek kazni sta danes prišla zgolj dva.

Sodba še ni pravnomočna, odvetnik obdolžencev pa je že napovedal pritožbo.

Rusija in Belorusija sta sicer že predtem zavrnili zahtevo za izročitev obdolžencev. Moskva je zavrnila tudi zahtevo za zaslišanje nekdanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova in sojenje označila za nezakonito.

"Zgodovinski dan za Litvo"

Sin ene izmed žrtev napada je v odzivu dejal, da je to "zgodovinski dan za Litvo in celotno mednarodno skupnost". O zgodovinskem dnevu je govorila tudi litovska predsednica Dalia Grybauskaite.

To sojenje je povezano z napadom sovjetskih sil na zgradbo litovske javne radiotelevizije in televizijskega stolpa januarja 1991, ki ju je želelo zaščititi več deset tisoč podpornikov gibanja za neodvisnost države.

Pri tem je bilo ubitih 14 civilistov, še več kot 700 ljudi pa je bilo ranjenih. Litva je sicer neodvisnost od Sovjetske zveze razglasila marca leta 1990, zveza pa je bila uradno razpuščena decembra 1991.