Skupina 12 otrok na letališču v Grčiji. Foto: EPA
Skupina 12 otrok na letališču v Grčiji. Foto: EPA

V prvi skupini premeščenih otrok je deklica in 11 dečkov, od tega sta dva Sirca in deset Afganistancev, starih od 11 do 15 let, so sporočili iz Unicefa.

"Dvanajst otrok danes gleda v svetlejšo prihodnost v novi državi," je dejal Philippe Leclerc, predstavnik UNHCR-ja (Visoki komisariat ZN-a za begunce) v Grčiji. "UNHCR je tesno sodeloval z Grčijo, EASO in nevladnimi organizacijami, da bi zagotovil, da se v celoti upošteva najboljša korist otrok. Evropske države si morajo skupaj prizadevati za delitev odgovornosti z Grčijo in zagotoviti, da so vsi otroci brez spremstva varni in je zanje poskrbljeno." Pred odhodom iz Grčije so otroke z otokov premestili v objekt IOM v Atenah. Tam so izvedli standardne zdravstvene preglede. Vsak otrok je bil testiran na COVID-19, vsi rezultati testov pa so bili negativni.

Druga skupina otrok, v kateri jih bo 50, bo v soboto odpotovala v Nemčijo, sledila bo skupina 20 otrok, ki bo šla v Švico, je za grško javno televizijo ERT povedal predstavnik ministrstva Giorgos Kumucakos.

Grčija, ki gosti več kot 5000 begunskih otrok brez spremstva, je bila večkrat deležna kritik, ker tem mladim ne zagotovi ustreznih pogojev v sprejemnih centrih in na policijskih postajah.

V skupini je deklica in 11 dečkov. Foto: EPA
V skupini je deklica in 11 dečkov. Foto: EPA

Premestitev prve skupine so pozdravile različne organizacije. "Še veliko več jih je obtičalo tam in pozivam vse druge države Sveta Evrope, naj hitro sledijo temu zgledu in izpolnijo naše temeljne vrednote solidarnosti in dostojanstva," je dejala komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. Premestitev so pozdravili tudi Združeni narodi. Gre za spodbuden začetek v okviru širših prizadevanj za premestitev ranljivih otrok iz Grčije v prihodnjih tednih, so poudarili v Mednarodni organizaciji za migracije (IOM), Visokem komisariatu ZN-a za begunce in Skladu ZN-a za otroke (Unicef). "Pomen te pobude je še toliko večji zaradi izzivov, s katerimi se spopadamo ob izbruhu covida-19. Premestitev ranljivih otrok, zlasti v teh še posebej težkih časih, pošilja močno sporočilo evropske solidarnosti in upamo, da se bo to kmalu razširilo," je poudarila regionalna direktorica IOM za EU in NATO Ola Henrikson.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je ta teden pozvala grške oblasti, naj izpustijo več kot 300 otrok iz nehigieničnih policijskih celic in centrov za pridržanje.

Poziv, naj Slovenija pomaga Grčiji

Pomoč Grčiji pri reševanju vprašanja begunskih otrok brez spremstva je ponudilo več članic Unije, med katerimi pa ni Slovenije. Pet slovenskih evroposlancev je pretekli teden na premierja Janeza Janšo, notranjega ministra Aleša Hojsa in zunanjega ministra Anžeta Logarja naslovilo pismo, v katerem pozivajo, naj se Slovenija pridruži državam EU-ja, ki so se vključile v reševanje otrok brez spremstva, ujetih na grških otokih. Pod pismo so se podpisali Tanja Fajon (S&D/SD), Milan Brglez (S&D/SD), Klemen Grošelj, Irena Joveva (oba Renew/LMŠ) in Ljudmila Novak (EPP/NSi).