Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po podatkih konservativne Ljudske stranke (PP), ki je pozvala k demonstracijam, se je protesta udeležilo več kot 30.000 ljudi iz vse Španije. Med protestniki so bili tudi vodja PP-ja Alberto Nunez Feijoo, ki bo sicer prihodnji teden v parlamentu iskal podporo za sestavo vlade, ter nekdanja premierja Mariano Rajoy in Jose María Aznar. Med drugim so poudarili, da je načrtovana pomilostitev protiustavna in da krši načela pravne države.

Sanchez iz vrst socialistov (PSOE), ki špansko vlado vodi od leta 2018, je na prireditvi v katalonskem mestu Pineda de Gava blizu Barcelone odvrnil, da PP nasprotuje le nadaljevanju vlade levice. "Žal mi je, a imeli boste socialistično vlado," je dejal.

Shod v Madridu je potekal le tri dni pred glasovanjem v spodnjem domu parlamenta o kandidaturi Feijoa za predsednika vlade. A Feijou in njegovi stranki, ki je julija zmagala na volitvah, za večino v parlamentu manjkajo štirje glasovi. Poleg skrajno desne stranke Vox ga podpirata le še dva regionalna politika iz Navarre in Kanarskih otokov. Ker sta levi in desni blok v parlamentu precej jasno ločena, njegovi nameri, da zbere dovolj glasov za oblikovanje vlade, ne kaže dobro.

Vlado bo zato poskusil sestaviti Sanchez, ki pa ima prav tako težave z zadostno podporo, saj bi za večino v parlamentu potreboval podporo vseh manjših regionalnih strank, tudi stranke Junts katalonskega separatističnega voditelja Carlesa Puigdemonta. Ta je med drugim do zdaj v zameno zahtevala referendum o neodvisnosti Katalonije, kar za Madrid ni sprejemljivo. Tako pomilostitev kot dovoljenje za organizacijo referenduma o neodvisnosti pomenita visoko ceno za nov mandat na čelu vlade.

Pomilostitev bi sicer zagotovila oblikovanje nove levo usmerjene vlade, a kritiki svarijo, da bi odprla pot politični in ozemeljski nestabilnosti, ki bi lahko spodkopavala demokratične temelje države.