Foto: AP
Foto: AP

Ne gre za osamljeno epizodo, saj se prisotnost te mafijske organizacije na severu Italije krepi.
14 ljudi, ki so jih v ponedeljek v Milanu aretirali finančni stražniki, je bilo povezanih z mafijsko družino Piromalli iz kalabrijskega pristaniškega mesta Gioia Tauro.

Zasegli so jim tudi štiri gostinske lokale na sicer občinski tržnici v četrti Isola. Milanske oblasti so jo obnovile pred dvema letoma, toda po seriji poslovnih podnajemov so lokali hitro končali v rokah 'Ndranghete.

Po dognanjih preiskovalcev so aretiranci prišli do lokalov, v katerih so se ob večerih zbirale množice mladih Milančanov, prek pooblaščenca, ki jih je najemal po metodi slamnatih podjetij. Preiskavo je sprožilo veliko odstopanje med dohodki dejanskega upravitelja in slamnatih najemnikov. Toda aretiranci so v lokalih očitno predvsem prali denar iz drugih virov, saj so osumljeni tudi izsiljevanj, tatvin in nezakonite trgovine z odpadki.

'Ndrangheta deluje na severu Italije že od 50. let. Množične aretacije njenih privržencev, tudi v Milanu, so vsakoletni pojav. Po zadnjih analizah ostajata trgovina z mamili in izsiljevanje glavni vir njenega zaslužka tako v mestu kot v preostanku Lombardije. Toda kapitalsko je prisotna tudi v na videz zakonitih podjetjih za promet z odpadki ter trgovino s sadjem in zelenjavo, pa tudi v turizmu in igralništvu.

Po izračunih inštituta Eurispes znaša obseg poslov celotne kalabrijske 'Ndranghete približno 60 milijard evrov letno. Sestavlja jo približno 400 družin – s 60.000 privrženci v 30 državah sveta.