Ljudmila Navalna in Vasilij Dubkov. Foto: Reuters
Ljudmila Navalna in Vasilij Dubkov. Foto: Reuters

Vasilij Dubkov je za neodvisno tiskovno agencijo Verstka dejal, da je bil izpuščen, vendar ni navedel razlogov za pridržanje, pripomnil je le, da gre za oviranje njegove odvetniške dejavnosti.

Odvetnik Dubkov je prejšnji teden spremljal Ljudmilo Navalno, ki je pri ruskih oblasteh zahtevala, naj ji izročilo truplo sina Alekseja Navalnega. S pomočjo Dubkova je dosegla, da so ji truplo Navalnega izročili osem dni po njegovi nenadni smrti v arktični kazenski koloniji.

Pred tem je ruske preiskovalce obtožila, da so jo z zadrževanjem trupla skušali "izsiljevati", naj ne izvede javnega pokopa, v kar pa ni privolila.

Tiskovna predstavnica Navalnega je sporočila, da njegovi ekipi doslej ni uspelo najti pogrebne dvorane ali drugega prostora, kamor bi se ljudje lahko prišli poklonit njegovemu spominu. Povedala je, da so ji v eni od pogrebnih ustanov dejali, da "pogrebne agencije z nami ne smejo sodelovati".

Trije od odvetnikov Navalnega so bili lani oktobra aretirani zaradi suma članstva v "ekstremistični skupini", dva pa sta bila uvrščena na seznam iskanih oseb.