Vodja Dagestana Sergej Melikov v uničeni sinagogi v Derbentu. Foto: AP
Vodja Dagestana Sergej Melikov v uničeni sinagogi v Derbentu. Foto: AP

Med smrtnimi žrtvami je 15 policistov in štirje civilisti, vključno s pravoslavnim duhovnikom, so sporočili ruski preiskovalci. Še 25 ljudi je ranjenih.

Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo moške v temnih oblačilih, kako streljajo v policijska vozila, preden prispe na prizorišče konvoj vozil s sirenami.

V mestu Derbent na obali Kaspijskega jezera, kjer prebiva stara judovska skupnost, so napadalci v nedeljo, na dan pravoslavnih binkošti, napadli sinagogo in pravoslavno cerkev, pri čemer so cerkev še požgali in ubili 66-letnega duhovnika.

Sorodna novica V napadih v Dagestanu ubitih šest policistov in pravoslavni duhovnik

Istočasno so v 125 kilometrov oddaljeni prestolnici Mahačkali napadli še eno cerkev in policijsko kontrolno točko.

Policijska vozila na ulici Mahačkale. Foto: Reuters
Policijska vozila na ulici Mahačkale. Foto: Reuters

Protiteroristična operacija končana

Oblasti so po napadih sprožile obsežno operacijo, ki se je danes končala, je sporočil nacionalni protiteroristični odbor.

Po uradnih podatkih je bilo v operaciji ubitih pet napadalcev; mediji so sicer pred tem poročali o šestih. V izmenjavi ognja so bile žrtve tudi med policisti.

Ruski preiskovalni odbor je sporočil, da je začel kazensko preiskavo zaradi "terorističnih dejanj".

Vodja Dagestana namignil na povezavo z vojno v Ukrajini

Napadalcev še niso identificirali, je bil pa Dagestan v preteklosti večkrat tarča islamističnih napadov.

Melikov je sicer na Telegramu zapisal, da vedo, kdo so odgovorni za napad in kaj so želeli. Pri tem ni podal podrobnosti, je pa spomnil na vojno v Ukrajini. "Moramo razumeti, da prihaja vojna tudi do naših domov," je dejal.

Informacij o ozadju napadov še ni, čeprav je Melikov zatrdil, da so bili nadzorovani iz tujine. Posamezni politiki v Dagestanu in Moskvi so že okrivili Ukrajino, ki je že več kot dve leti tarča ruske agresije.

Po informacijah medijev so trije izmed napadalcev sinovi in nečaki visokega uradnika v regiji. V Dagestanu so zaradi napadov razglasili tridnevno žalovanje.

Nemirna in slabo razvita severnokavkaška republika Dagestan leži vzhodno od Čečenije, kjer se je Moskva proti tamkajšnjim separatistom borila v dveh krvavih vojnah v drugi polovici 90. let. Od poraza čečenskih upornikov so ruske oblasti vpletene v tleči spopad z islamističnimi skrajneži na Severnem Kavkazu, v katerem so bili ubiti številni civilisti in policisti.

V Dagestanu ubitih 19 ljudi