Sinagoga v Derbentu gori. Foto: Reuters
Sinagoga v Derbentu gori. Foto: Reuters

Napadalci so v sinagogi in sosednji pravoslavni cerkvi v kraju Derbent tudi zanetili požar. Kot je razvidno iz objav na družbenih omrežjih, se nad stavbama dvigajo plameni in oblak dima.

"Neidentificirani storilci so na sinagogo in cerkev streljali z avtomatskim orožjem," je sporočilo rusko notranje ministrstvo.

Po navedbah predsednika javne nadzorne komisije Dagestana Šamila Hadulajeva so napadalci v pravoslavni cerkvi v Derbentu ubili duhovnika.

“Glede na informacije, ki sem jih prejel, je bil oče Nikolaj ubit v cerkvi, prerezali so mu vrat. Star je bil 66 let in zelo bolan," je povedal Hadulajev.

Ustreljen naj bi bil tudi varnostnik v cerkvi. Drugi duhovniki so se zaklenili v cerkev in čakali na pomoč, je še dodal.

Dva napadalca ubita?

Ločen napad na policijsko postajo se je skoraj istočasno zgodil v 125 kilometrov oddaljeni prestolnici Dagestana Mahačkala, kot poroča CNN, se zdi, da so bili napadi usklajeni.

Vodja Dagestana Sergej Melikov je dogodek na omrežju X potrdil. "Neznane osebe so skušale destabilizirati situacijo. Dagestanski policisti so se jim postavili po robu. Po prvih informacijah so med njimi žrtve," je zapisal. Kdo so napadalci, še ni znano, je še dodal.

Oblasti naj bi ustrelile dve osebi, ki naj bi sodelovali v streljanju. V Mahačkali in Derbentu poteka protiteroristična operacija, v sklopu katere iščejo tudi druge oborožene napadalce.

Reuters, ki se sklicuje na kanal na družbenem omrežju Telegram, poroča, da naj bi se policija pripravljala, da vdre v stavbo, kamor naj bi se zatekli strelci.

Melikov je javnost pozval, naj ostane mirna. "Računajo na paniko in strah ... Ampak tega od Dagestancev ne bodo dobili," je sporočil.

Večinsko prebivalstvo Dagestana so muslimani, a v Derbentu živi večja in stara judovska skupnost.