Ukrajina se sooča s porastom skrajno desničarskih napadov na manjšine. Foto: EPA
Ukrajina se sooča s porastom skrajno desničarskih napadov na manjšine. Foto: EPA
Ukrajinski skrajni desničarji
V zadnjih letih se je skrajna desnica v Ukrajini močno okrepila. Foto: EPA

Med ranjenimi je tudi 30-letna ženska, je sporočila policija. Skupina je napadla romsko naselje na obrobju Lvova. Policija je že aretirala sedem osumljencev, starih 16 in 17 let, med aretiranimi pa je tudi 20-letnik, ki naj bi napad načrtoval.

Policija in ministrstvo za notranje zadeve sta sprožila preiskavo "naklepnega umora", za katerega je zagrožena kazen do 15 let zapora. Ukrajinska komisarka za človekove pravice Ljudmila Denisova je notranjega ministra pozvala, naj osebno nadzira preiskavo in zagotovi začasno nastanitev za žrtve. Po poročanju Al Džazire je Svet Evrope že obsodil napad in izrazil pričakovanje "celovite in transparentne preiskave brez odlašanja".

Kot poroča BBC, gre za zadnjega v nizu napadov na ukrajinsko romsko skupnost. Aprila je neonacistična skupina C14 požgala šotore v romskem taborišču v Kijevu in preganjala ženske in otroke ter nanje metala kamenje. Skupina C14 je na Facebooku takrat napovedala nove napade.

Opozorilo na neodzivanje oblasti
Ta mesec so štiri organizacije za varstvo človekovih pravic, med njimi tudi Amnesty International in Human Rights Watch, opozorile na vse več napadov skrajnih desničarjev na manjšine v Ukrajini. Organizacije so sporočile, da se oblasti na večino incidentov niso odzvale, s čimer so povzročile "vzdušje skoraj popolne nekaznovanosti, ki je spodbudila te skupine k še več napadom".

Po zadnjem ukrajinskem popisu iz leta 2001 je Romov v tej državi okoli 40.000, a organizacije za človekove pravice, pa tudi Svet Evrope, ocenjujejo, da je to število 260.000.

Romi so diskriminirani v številnih državah, zanje pa je ZN dejal, da so "med najbolj izključenimi skupinami v Evropi".

V torek je italijanski skrajno desničarski notranji minister Matteo Salvini pozval k popisu romske skupnosti v Italiji. Kot je dejal, bodo Rome, ki nimajo pravice biti v Italiji, izgnali, "na žalost" pa da bodo tisti z italijanskim državljanstvom lahko ostali. Da je tak popis neustaven, je Salvinija že opozoril njegov koalicijski kolega, vodja Gibanja petih zvezd Luigi di Maio.