Napad se je zgodil v dopoldanskih urah. Foto: Reuters
Napad se je zgodil v dopoldanskih urah. Foto: Reuters

Storilec je malo pred 10. uro na igrišču v parku ob Annecyjskem jezeru napadel skupino otrok, starih od 22 mesecev do tri leta. Dva otroka sta v kritičnem stanju, dva druga otroka pa lažje ranjena. Med ranjenimi sta tudi odrasla, eden od njiju je v kritičnem stanju.

Moški je najprej začel napadati otroke, nekatere v vozičkih, nato pa je glede na navedbe očividcev z nožem zabodel še starejšega moškega. Po tem je posredovala policija, ki je napadalca ustrelila v noge, onesposobila in aretirala.

Francoska premierka Elisabeth Borne, ki je prispela v Annecy, je v izjavi za medije potrdila, da je storilec sirski državljan, ki je imel status begunca na Švedskem. Zaprosil je tudi za azil v Franciji, vendar je bila ta prošnja ovržena zaradi predhodne prošnje na Švedskem pred desetimi leti.

Po njenih besedah moški ni imel kazenske ali psihiatrične evidence. Dodala je še, da je imel osumljenec otroka "iste starosti kot otroci, ki jih je napadel".

Eden izmed ranjenih otrok je britanske narodnosti, je sporočil britanski zunanji minister James Cleverly. Med ranjenimi je po navedbah francoskih varnostnih virov tudi nizozemski otrok.

Napadalec dejal, da je sirski kristjan

Policija je pred tem poročala, da je osumljenec 31-letni Sirec, identificiran kot Abdalmash H., ki je imel na Švedskem status begunca. Po poročanju medijev je bil poročen s švedsko državljanko, s katero ima triletnega otroka. Policiji je tudi povedal, da je sirski kristjan.

Sirec policiji doslej ni bil znan in po njenih informacijah nima povezav z islamističnimi skupinami. Od konca novembra lani je živel v Franciji, kjer je zaprosil za azil, navedbe policijskih virov povzemajo francoski mediji.

Policija naj bi napadalca najprej ustrelila v nogo in ga nato aretirala. Foto: Reuters
Policija naj bi napadalca najprej ustrelila v nogo in ga nato aretirala. Foto: Reuters

Po besedah državne tožilke Line Bonnet-Mathis za zdaj ni znakov, da bi šlo za napad s terorističnim ozadjem, prav tako ni jasen motiv za napad.

BBC je na svoji spletni strani objavil videoposnetek, na katerem je videti moškega z brado, sončnimi očali in ruto, ki teče po parku, pri tem pa ga zasleduje moški z nahrbtnikom. Pri tem je tudi videti, da domnevni storilec v roki drži nož.

Napadalec naj bi po poročanju francoskih medijev, ki se prav tako sklicujejo na video, dvakrat zaklical "v imenu Jezusa Kristusa" v angleščini.

Premierka Borne je ob napadu izrazila solidarnost z žrtvami in njihovimi družinami in dejala, da "smo vsi nad tem strašno šokirani".

Francoski predsednik Emmanuel Macron je izrazil zgroženost ob napadu, ki ga je označil za "izraz absolutne strahopetnosti".

Annecy velja za biser francoskih Alp. Foto: Reuters
Annecy velja za biser francoskih Alp. Foto: Reuters

Vrstijo se obsodbe napada

Po napadu se obsodbe grozljivega dejanja vrstijo tudi iz evropskih prestolnic.

"Popolna strahopetnost, ki jo je storilec pokazal pri napadu na otroke, nas je vse pretresla," je predsednik Evropskega sveta Charles Michel zapisal na Twitterju in dodal, da misli na žrtve in njihove družine.

Da je šokirana nad napadom, je sporočila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki je žrtvam zaželela čimprejšnje okrevanje.

Nemški kancler Olaf Scholz je francoskemu predsedniku Macronu sporočil, da je Nemčija v mislih z žrtvami in njihovimi družinami ter celotnim francoskim narodom. "Nemčija je šokirana nad tem nečloveškim in prezira vrednim dejanjem," je zapisal v tvitu.

Britanski premier Rishi Sunak je napad označil za "resnično strahopetno dejanje" in dejal, da je v mislih s prizadetimi zaradi napada. Ob tem je na Twitterju sporočil, da sta se "Združeno kraljestvo in Francija vedno borila proti nasilnim dejanjem in to počneta tudi danes".

Podpredsednik italijanske vlade in zunanji minister Antonio Tajani je prav tako izrazil solidarnost s Francijo zaradi napada. "Pridružujem se žalosti družin žrtev brutalnega napada v Annecyju," je zapisal na Twitterju.

Napad z nožem v Franciji