Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stranko, ki nasprotuje priseljevanju, zanika podnebne spremembe in se spogleduje z ruskim režimom, podpira 20 odstotkov, na vzhodu države celo 30 odstotkov vprašanih.

Da volivci podpirajo Alternativo za Nemčijo, se mi zdi slabo, vendar je tovrstna podpora značilna tudi za druge države, je v intervjuju za javni radio SWR povedal nemški kancler Olaf Scholz.

"Zato se mi zdi, da o tem ne bi smeli razpravljati kot o temi Vzhodne Nemčije. To bi bilo narobe," je dodal.

Pa vendar, v nedeljo bodo potekale deželne volitve na Bavarskem in v Hessnu, prihodnje leto pa kar troje volitev na vzhodu države, kjer AfD uživa 30-odstotno podporo. Opozicijska levica zato kanclerja poziva, naj nemudoma skliče vrh na temo vzhodne Nemčije in načne vprašanja inflacije, višine pokojnin in enakega plačila za enako delo.

Oddaljena sredina se glasi novoobjavljena študija ustanove Friedrich Ebert. Rezultati javnega mnenja kažejo, da se kar sedmim odstotkom Nemcev diktatura zdi dobra ideja. Četrtina vprašanih se počuti odtujenih od družbe in politike. Nov trend je zaznan med mladimi od 18 do 35 let, ki jih je najprej prizadela pandemija, nato pa nova kriza in z njo draginja.

Zatekanje v družbena omrežja, kjer se kot požar širijo teorije zarote, populistične razlage in ekstremistične ideje, pomeni, da več mladih kot pred dvema letoma pritrjuje nacionalizmu, zavračanju priseljencev in nezaupanju v vlado in medije.

Pred dnevi je lastnik Tesle in platforme X Elon Musk delil objavo privrženca Alternative za Nemčijo, ki je pozival k volitvam za AfD in nasprotoval nemški podpori nevladnikom, ki so iz Sredozemskega morja reševali begunce. AfD si ne bi mogel želeti boljše reklame. Druge stranke v bundestagu prisegajo, da se od skrajne desnice distancirajo, vendar je v njihovi retoriki že zaznati populistične odtenke, zlasti v izjavah vodje konservativne unije CDU/CSU Friedricha Merza.

Frank-Walter Steinmeier (v sredini). Foto: Reuters
Frank-Walter Steinmeier (v sredini). Foto: Reuters

Steinmeier: Nemška enotnost ostaja naloga

Medtem je ob današnjem prazniku nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier dejal, da nemška enotnost ostaja naloga, saj nekdanja Zahodna Nemčija pred združitvijo ni videla potrebe po spremembi.

Dodal je, da morajo "vzhodnonemške zgodbe postati večji del skupne nemške zgodovine".
Po njegovi oceni ne gre le za to, da so se po združitvi na vzhodu izboljšale infrastrukturne, gospodarske in socialne razmere, temveč za "občutek enakosti".

"Številni vzhodni Nemci imajo občutek, da jih ne slišijo in ne vidijo," je izpostavil in opozoril, da bodo v prihodnje sicer bolj kot razlike med zahodom in vzhodom pereče razlike med mestom in podeželjem.

Državni sekretar za vzhodno Nemčijo Carsten Schneider je medtem v pogovoru za spletni portal Deutsche Welle pohvalil gospodarski vzpon v vzhodni Nemčiji, a poudaril, da delitve še vedno ostajajo. "Ponovna združitev je končana, čeprav ni popolna," je dejal in dodal, da morajo ljudje ponovno združitev v celoti ozavestiti.

V odgovoru na vprašanje o rasti podpore AfD-ju na vzhodu je Schneider priznal, da je to težava, vendar je po njegovih besedah pomembno, da se ljudi v vzhodni Nemčiji ne reducira na njihovo podporo AfD-ju.

Kot je dejal, sta se namreč vključenost in raznolikost v vzhodni Nemčiji povečali. Ob tem je izpostavil, da se je delež v tujini rojenih državljanov, ki živijo v njegovem rojstnem mestu Erfurt, z dveh odstotkov pred desetimi leti povečal na trenutnih 18 odstotkov.

Kljub temu je nedavna študija, ki so jo izvedli na univerzi v Leipzigu, pokazala, da okoli 60 odstotkov prebivalcev vzhodne Nemčije meni, da je število tujcev v državi preveliko.

"Če spoznaš nekoga iz druge kulture (...) in povečaš svojo kulturno zavest, potem predsodki zelo hitro izginejo," je še poudaril Schneider in tako kot Steinmeier opozoril, da so razlike med urbanimi in ruralnimi območji pogosto večje kot med zahodnimi in vzhodnimi regijami.

Nedavna raziskava, katere izsledke je minuli teden objavil Deutsche Welle, je sicer pokazala, da šest od desetih prebivalcev meni, da je razlik med prebivalci nekdanje Vzhodne in Zahodne Nemčije več kot tistega, kar jih združuje.