Nemška policija je racije izvedla na 52 lokacijah po vsej državi. Foto: Reuters
Nemška policija je racije izvedla na 52 lokacijah po vsej državi. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz urada državnega tožilca, je policija v zgodnjih jutranjih urah izvedla racije v 11 nemških zveznih deželah, kjer so preiskali več kot 130 nepremičnin. V racijah je sodelovalo več kot tri tisoč policistov. Dva pripadnika skrajnežev so prijeli tudi v Avstriji in Italiji.

Med prijetimi naj bi bili tudi nekdanji pripadniki nemške vojske in elitnih posebnih enot. V nemški vojaški obveščevalni službi (BAMAD) so za Reuters povedali, da so med preiskovanci tudi en aktiven vojak, ki je pripadnik poveljstva posebnih enot, in več rezervistov.

Prijeti so osumljeni, da so od novembra lanskega leta pripravljali dejanja v skladu s svojo ideologijo, ki so imela cilj strmoglaviti trenutni sistem in vzpostaviti svojega po vzoru ureditve v Nemčiji iz leta 1871.

Med pripravami za prevrat so naštete nabave opreme, novačenje novih članov in strelske vaje. Za novačenje novih članov so se osredinjali predvsem na posameznike iz policijskih in vojaških vrst.

Notranja ministrica: ustavna država je močna

Notranja ministrica Nancy Faeser je pohvalila nemške varnostne službe za racije, uperjene proti teroristični grožnji skrajno desničarske skupine Državljani rajha (nem. Reichsbuerger), ki ne priznavajo sodobne Nemčije kot legitimne države.

Nemški mediji pišejo, da gre za eno največjih policijskih akcij v državi doslej. Foto: Reuters
Nemški mediji pišejo, da gre za eno največjih policijskih akcij v državi doslej. Foto: Reuters

"Preiskave ponujajo vpogled v brezno teroristične grožnje iz okolja Državljanov rajha," je dejala Faeser na tiskovni konferenci in dodala, da se je ustavna država znala obraniti pred "sovražniki demokracije".

Na tiskovni konferenci je dejala, da očitno obstaja "dve organizacijski veji same organizacije: svet in vojaška veja - in to že kaže na nevarnost te domnevne teroristične organizacije".

Racije je pohvalil tudi nemški minister za pravosodje Marco Buschmann in dejal, da je to dokaz, da je Nemčija sposobna braniti svojo demokracijo.

Obrambno ministrstvo po aretaciji vojaka: vsak osamljen primer je preveč

Tiskovni predstavnik nemške vlade je sporočil, da je Nemčija previdna, ko gre za grožnjo ekstremizma, kot dokaz pa je izpostavil omenjene racije.

Tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva je ob tem sporočil, da ima nemška vojska politiko ničelne tolerance do ekstremizma. med aretiranimi je bil namreč tudi aktivni vojak. "Vsak osamljen primer je en primer preveč," je povedal predstavnik.

Glavni osumljenci Državljani rajha

Po poročanju BBC-ja je imel osrednjo vlogo pri načrtih 71-letni moški, ki se je oklical za princa Heinricha XIII. Gre za potomca kraljeve družine Reuss, ki je nekoč vladala delom vzhodne Nemčije. Družina Reuss se je v preteklosti sicer od Heinricha distancirala.

Aretacija samooklicanega Heinricha XIII. Foto: Reuters
Aretacija samooklicanega Heinricha XIII. Foto: Reuters

Med načrtovalci prevrata so tudi pripadniki skrajnega gibanja Državljani rajha, ki so že dolgo časa na radarju nemške policije zaradi nasilnih napadov in rasističnih teorij zarote.

Gibanje Državljani rajha vključuje neonaciste, teoretike zarote, ljubitelje orožja in tudi nekdanje vojake. Člani gibanja zavračajo legitimnost Zvezne republike Nemčije in njenih državnih institucij, se izogibajo plačevanju davkov in so pogosto v sporu z oblastmi.

Na splošno verjamejo v nadaljnji obstoj nemškega rajha in v številne teorije zarote ter so trdno prepričani, da Nemčijo vodi globoka država, ki jo je treba strmoglaviti.

"Zavedajo se, da je njihov načrt mogoče uresničiti le z uporabo vojaških sredstev in nasilja nad državnimi predstavniki," opozarja zvezno tožilstvo. Nemška obveščevalna služba pa ocenjuje, da ima gibanje trenutno približno 21.000 privržencev.

Organizacija naj bi skušala navezati stike z Rusijo

Eden od pripadnikov skupine naj bi tudi že poskušal navezati stike z ruskimi uradniki, da bi se pogovorili o novi državni ureditvi Nemčije, vendar pa ni nobenih znakov, da so se ruske kontaktne osebe pozitivno odzvale na njegovo prošnjo, so navedli tožilci. Stike z ruskimi uradniki naj bi sicer omogočila aretirana Rusinja z imenom Vitalia B.

Rusko veleposlaništvo v Berlinu je domnevne povezave s skrajno desničarskimi terorističnimi skupinami v Nemčiji že zanikalo. "Ruski diplomatski in konzularni uradi v Nemčiji ne vzdržujejo stikov s predstavniki terorističnih skupin ali drugih nezakonitih subjektov," je sporočilo veleposlaništvo.

Kremelj je kasneje sporočil, da ne more biti govora o kakršni koli ruski vpletenosti v domnevno skrajno desničarsko zaroto za strmoglavljenje nemške vlade. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dejal, da "se zdi, da gre za notranji problem Nemčije".

V Nemčiji preprečili udar skrajnih desničarjev