Za dvig minimalne urne postavke so glasovali vsi člani vladne koalicije. Foto: EPA
Za dvig minimalne urne postavke so glasovali vsi člani vladne koalicije. Foto: EPA

Poslanci konservativnega CDU-ja in skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) so se glasovanja vzdržali.

Trenutno je minimalna plača v državi postavljena pri 9,82 evra na uro. Na podlagi sprejetega zakona se bo minimalna urna postavka dvignila v dveh korakih. S 1. julijem se bo sprva zvišala na 10,45 evra, s 1. oktobrom pa nato na 12 evrov.

Kancler Olaf Scholz je z dvigom minimalne plače izpolnil eno izmed svojih ključnih predvolilnih obljub. Minister za delo Hubertus Heil pa je dejal, da bodo od povišanja minimalne plače imele koristi predvsem ženske in prebivalci vzhodne Nemčije.

Višje plačilo bo prejemalo 6,2 milijona ljudi.

Pravi način za boj proti draginji?

Številni govorniki v razpravi so kot razlog za nujnost minimalne plače navedli trenutno visoko inflacijo. Kljub temu je bil dvig minimalne urne postavke deležen tudi nekaterih kritik. V opoziciji so poudarjali, da minimalna plača ne bo zaščitila ljudi pred nadaljnjo rastjo cen in da obstajajo drugi načini za povečanje kupne moči in ohranjanje konkurenčnosti nemškega gospodarstva. Proti dvigu minimalne plače so se izrekli tudi nekateri strokovnjaki, ki se bojijo, da bo to še povečalo pritiske na plače in dvig cen v času, ko je inflacija že tako nenavadno visoka.

Nemčija sicer sodi med države EU-ja z eno od najvišjih minimalnih plač. Trenutna minimalna plača 9,82 evra na uro v primeru zaposlitve za polni delovnik znaša 1621 evrov bruto na mesec. Višjo minimalno plačo imajo Luksemburg (2257 evrov), Irska (1775 evrov), Nizozemska (1725 evrov) in Belgija (1658 evrov).