Nemčija krepi svojo vojsko. Foto: Reuters
Nemčija krepi svojo vojsko. Foto: Reuters

Da bo sprememba ustave začela veljati, jo mora zdaj z dvotretjinsko večino potrditi še zgornji dom ali bundesrat, kjer bo glasovanje potekalo prihodnji petek.

Predlog spremembe ustave je podprlo 567 poslank in poslancev, zadostovalo pa bi jih že 491, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Denar bo v naslednjih letih namenjen nakupu boljše opreme za vojsko. To vključuje letala, tanke in strelivo, pa tudi osebno opremo vojakov, kot so naprave za nočno gledanje ali radijske postaje. Nemčija bo tako s pomočjo sklada v večletnem povprečju dosegla cilj porabe dveh odstotkov bruto domačega proizvoda za obrambo, kot to od članic zahteva zveza Nato.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je pred glasovanjem v bundestagu ostro kritizirala po njenih besedah desetletja trajajoče neuspešno financiranje oboroženih sil. "Pomanjkljivosti v vojski ne moremo prenašati niti sekunde dlje," je še dodala.

Spremembe ustave za dodatno zadolževanje

Ker je sklad oblikovan zunaj obstoječega državnega proračuna, je bilo treba sprejeti ustrezne ustavne spremembe, ki bodo vladi dale podlago za dodatno zadolževanje. Trenutno to omejuje t. i. zlato pravilo o uravnoteženosti javnih financ.

Za spremembo ustave se je koalicija morala opreti na glasove opozicije. Zato so potekala pogajanja s konservativno unijo CDU-ja in CSU-ja, ki je uveljavljala številne pogoje. Med drugim bo ustanovljen nov odbor, ki bo svetoval o tem, katere pridobitve bodo izvedene in kdaj.

Nemški kancler Olaf Scholz je sicer poseben 100-milijardni sklad za modernizacijo vojske napovedal le nekaj dni po napadu Rusije na Ukrajino konec februarja, pri čemer je odločitev označil za prelomnico v zgodovini države.

Zaradi dediščine druge svetovne vojne je bila Nemčija desetletja zadržana glede financiranja svojih oboroženih sil, a politiki menijo, da je zdaj, zlasti zaradi vojne v Ukrajini, čas za novo poglavje nemške vojske.