Tudi v Berlinu, kjer so na nekdanjem letališču Tegel pripravili sprejemni center, kjer lahko prenoči do 4500 ljudi. Gre za šotore, mišljene za registracijo beguncev iz Ukrajine. A ker nastanitev za begunce v Berlinu ni več, ljudje, tudi družine, v teh šotorih bivajo že nekaj mesecev.

Nekdanje steze so zdaj preurejene v šotorišče. Foto: Reuters
Nekdanje steze so zdaj preurejene v šotorišče. Foto: Reuters

Na nekdanjih pristajalnih stezah letališča so zdaj šotori z begunskimi nastanitvami, letališke stavbe, kjer so še vedno tekoči trakovi in letališki napisi, pa so za uradnike, varnost, zdravnike.

"Berlin je tako poln, da smo morali tukaj narediti začasna prebivališča, da imajo ljudje sploh prostor, kjer lahko ostanejo. Kar tukaj počnemo, je to, da preprečujemo, da niso brezdomci. Če ne bi imeli tega, jih v Berlinu sploh ne bi mogli več nastaniti," je dejala Monika Hebbinghaus iz berlinskega urada za begunce.

Begunci si delijo majhne, začasne spalnice, ki jih od preostalega prostora ločijo le zavese. V majhnem prostoru je 8 pogradov, včasih so v njih družine, včasih popolni neznanci. Hrup je neznosen, pregrade so visoke le dva metra in pol. Otroci ne morejo v šole, ker so v začasnih nastanitvah.

Ukrajinska begunka iz Odese mi pove, da se je odločila za Nemčijo, ker naj bi imeli otroci tukaj dostop do šole, njeni trije otroci pa že štiri mesece tega nimajo. Kljub trudu in ponudbi dejavnosti nimajo lastne kuhinje, hrana za otroke ni primerna, pravi. "Treba je povedati, da so mestne nastanitve popolnoma polne in da je postalo težko in traja več mesecev, da najdemo stavbe, najamemo območja ali jih pripravimo, da bi ljudi lahko primerno nastanili. Zato smo tukaj v teh izrednih razmerah," je še dejala Monika Hebbinghaus.

Te se bodo še zavlekle, bodo še trajale, vsak dan prihajajo novi begunci. V Berlinu so bistveno bolje pripravljeni kot leta 2015, a zdaj se je ustavilo. In čeprav imajo ukrajinski begunci načeloma takojšnji dostop do zdravstva, šol, trga dela, v praksi tega v Berlinu ni več.