Uporabniki konoplje so nov zakon pozdravili. Foto: EPA
Uporabniki konoplje so nov zakon pozdravili. Foto: EPA

Pod berlinskimi Brandenburškimi vrati so se ponoči zbrali kadilci in proslavili novi zakon.

Ljubiteljski uporabniki konoplje so na odru nekaj minut pred polnočjo razprostrli en meter širok list konoplje, vstop v nov dan pa so pospremili s prižigom vžigalnikov. Kmalu po polnoči je množica prvič v zgodovini Nemčije na javnem mestu legalno zaužila konopljine proizvode.

"Končno se nam ni treba več skrivati," je pred slovesnostjo, ki je bila prijavljena na policiji, dejal Henry Plottke, član Nemške zveze uporabnikov konoplje. Plottke je povedal, da so s somišljeniki želeli praznovati "novo pridobljeno svoboščino". Poudaril je tudi, da mu je ob sprejetju zakona odleglo, saj ga policija ne obravnava več kot kriminalca.

Spodnji dom nemškega parlamenta je zakon sprejel februarja, konec marca pa so ga potrdili še v zgornjem domu.

Poleg 25 gramov konoplje, ki jih lahko ljudje od danes naprej posedujejo, bodo lahko odrasli doma hranili do 50 gramov. Kajenje marihuane na javnih mestih je sicer prepovedano v šolah, športnih objektih in v njihovi neposredni bližini.

Prodaja in nakup sta še vedno prepovedana, vendar pa se lahko potrošniki, ki ne želijo gojiti rastlin doma, pridružijo nekomercialnim društvom za kolektivno gojenje. Ti imajo lahko največ 500 članov s stalnim prebivališčem v Nemčiji in si lahko substanco medsebojno dobavljajo za osebno uporabo – do največ 50 gramov na člana na mesec.

Najpozneje v 18 mesecih po začetku veljavnosti zakona, ki je v državi sprožil burno razpravo, bodo med drugim opravili prvo oceno njegovega vpliva na mlade.

Nemčija delno legalizirala marihuano