Nemška policija je aretaciji izvedla v soboto pozno zvečer. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Nemška policija je aretaciji izvedla v soboto pozno zvečer. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Aretaciji so nemški policisti izvedli v soboto malo pred polnočjo, je sporočila tiskovna predstavnica münstrske policije in dodala, da so poleg 32-letnega osumljenca prijeli še eno osebo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Düsseldorfsko tožilstvo je pozneje potrdilo, da gre za njegovega brata.

"Osumljenec je osumljen, da je pripravil hudo nasilno dejanje, ki ogroža varnost države, z domnevno nabavo cianida in ricina za izvedbo islamistično motiviranega napada," so v skupni izjavi zapisali javno tožilstvo iz Düsseldorfa ter policije iz mest Recklinghausen in Münster.

Moški bo v prihodnjih dneh stopil pred preiskovalnega sodnika, ki bo odločil o priporu zanj do začetka sojenja. Grozi mu med šestimi meseci in desetimi leti zapora.

Osumljenec zanika, da bi deloval v imenu Irana oziroma iranske vlade. Preiskovalci sumijo, da naj bi bil podpornik neimenovane sunitske islamistične skupine. Iranske oblasti in večina prebivalstva sicer pripadajo šiitski muslimanski ločini.

Njegov brat naj bi bil policiji znan že od prej, vendar iz razlogov, ki niso povezani s terorizmom. Ni jasno, ali je tudi on sodeloval pri pripravi napada. Oba sicer živita v Nemčiji od leta 2015, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Med racijo ricina in cianida niso našli

Med hišno preiskavo njegovega domovanja v mestu Castrop-Rauxel pri Düsseldorfu so preiskovalci, ki so bili po navedbah Deutsche Welle oblečeni v zaščitne skafandre, zasegli več elektronskih naprav, cianida in ricina pa niso našli, je za Reuters povedal Holger Heming iz javnega tožilstva.

"Imeli smo resno obvestilo, zaradi katerega je policija ponoči posredovala. Oblasti zdaj preiskujejo s polno hitrostjo," je pojasnil notranji minister nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Herbert Reul. Dodal je, da so namig prejeli iz varnostne agencije "prijateljske države".

Bild: Nemške oblasti je posvaril FBI

Nemški tabloid Bild poroča, da je šlo za ameriško obveščevalno službo Zvezni preiskovalni urad (FBI). Bild navaja, da so tuje obveščevalne službe pred nekaj dnevi nemške oblasti opozorile na nevarnost napada s "kemično bombo". Pri akciji so sicer sodelovali nemški zvezni organ za nadzor bolezni, Inštitut Roberta Kocha (RKI) in zvezna kriminalistična policija (BKA).

Ricin in cianid sta zelo strupeni snovi in sta v Nemčiji opredeljeni kot kemično orožje. Obe snovi sta lahko smrtonosni.

Leta 2018 zaradi načrtovanja kemičnega napada aretirali par iz Tunizije

Leta 2018 so v Nemčiji aretirali poročeni par iz Tunizije zaradi suma načrtovanja napada z biološko bombo. Pri paru, ki je simpatiziral s sunitsko skrajno skupino Islamska država, so namreč našli 84 miligramov ricina. Moški je bil leta 2020 obsojen na deset let zapora, ženska pa na osem.

Po podatkih nemških obveščevalnih služb se je število članov ali podpornikov "islamističnih ciljev" leta 2021 sicer zmanjšalo za 1,5 odstotka na 28.290 posameznikov, kot glavni razlog za zmanjšanje pa navajajo "vojaški razpad" Islamske države.