Rešene prebežnike so prepeljali v mesto Kalamata. Foto: Reuters
Rešene prebežnike so prepeljali v mesto Kalamata. Foto: Reuters

Potniki naj bi bili med drugim iz Afganistana, Pakistana in Sirije, na krovu pa so bile tudi nosečnice in majhni otroci. Na ladji, ki se je prevrnila ob južnem Peloponezu, naj bi bilo več sto ljudi, ki so potovali z vzhoda Libije proti Italiji.

Od 25 do 30 metrov dolga ladja se je sicer po navedbah tiskovnega predstavnika obalne straže potopila na lokaciji, ki je "med najglobljimi v Sredozemlju".

Eden izmed predstavnikov grških oblasti je po poročanju Guardiana rekel, da število mrtvih močno narašča. Po prvih podatkih naj bi bilo na krovu do 400 ljudi, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Po navedbah preživelih naj bi bilo na krovu celo do 750 ljudi. Do srede popoldne so sicer rešili približno 100 potnikov. Po poročanju grških medijev naj bi v bolnišnico do zdaj prepeljali nekaj manj kot 30 ljudi.

V iskanju preživelih sodelujejo ladje obalne straže in mornarice, pa tudi vojaška transportna letala, helikopter in več zasebnih plovil. Iskanje se bo po navedbah tiskovnega predstavnika obalne straže s pomočjo svetlobnih raket nadaljevalo tudi ponoči.

Grške oblasti in predstavniki obmejne agencije EU-ja Frontex so bili o ladji obveščeni že v torek popoldne. Prvič so jo iz zraka opazili v mednarodnih vodah približno 80 kilometrov jugozahodno od mesta Pilos na jugu Grčije.

Grška obalna straža je sporočila tudi, da naj bi potniki "zavrnili vsakršno pomoč". Dodala je še, da nihče na krovu ni nosil rešilnega jopiča.

Tihotapci ljudi so vse previdnejši pri izogibanju patruljam. Vse bolj delujejo v mednarodnih vodah, in sicer z namenom prebežnike odložiti v Italiji namesto v Grčiji.

V ločenem incidentu v sredo so ob Kreti ladjo z več kot 80 prebežniki na krovu odpeljali v pristanišče na južnem delu otoka.

Grčiji se očita izganjanje ljudi

Zaradi tragedije je urad začasnega grškega premierja Joanisa Sarmasa v državi razglasil tridnevno žalovanje. Ob tem je sporočil, da je grški narod v mislih "z vsemi žrtvami neusmiljenih tihotapcev, ki izkoriščajo človeško nesrečo".

Grčija je sicer tarča kritik, da nasilno izganja ljudi, preden bi ti lahko zaprosili za azil, kar je kršitev mednarodnega prava. Konservativna vlada zanika nezakonita vračanja prebežnikov, svojo politiko do prebežnikov pa označuje za "ostro, a pošteno".

Prejšnji teden je bil objavljen videoposnetek, ki kaže, kako so prebežnike, ki so prispeli na otok Lezbos, prisilno premestili na plovilo obalne straže, nato pa so jih pustili, da odtavajo, dokler jih ni zajela turška obalna straža.

Podatki ZN-a kažejo, da je letos v Italijo, Španijo, Grčijo, na Malto in Ciper prispelo približno 72.000 prebežnikov.