Po nesreči so s helikopterjem v bolnišnico v Torinu prepeljali dva preživela otroka. Eden od njiju je zaradi poškodb umrl. Foto: Reuters
Po nesreči so s helikopterjem v bolnišnico v Torinu prepeljali dva preživela otroka. Eden od njiju je zaradi poškodb umrl. Foto: Reuters

V nesreči nihalke pred šestimi dnevi je umrlo 14 ljudi, med njimi tudi starša, mlajši brat ter pradedek in prababica preživelega dečka. Petletnika so hudo poškodovanega z več zlomi prepeljali v bolnišnico v Torinu.

Eitan Biran se je pred dvema dnevoma prvič zbudil iz umetne kome, v naslednjih dneh pa naj bi ga z intenzivne nege premestili na bolnišnični oddelek.

"Eitan je zdaj buden in pri zavesti na oddelku za intenzivno nego, govori s teto in se ozira naokoli," je dejal tiskovni predstavnik torinske bolnišnice. "S kliničnega vidika je zaradi poškodb prsnega koša in trebuha ter zlomov okončin še vedno v kritičnem stanju," so dodali z bolnišnice Regina Margherita.

Dečka poleg tete v bolnišnici spremlja tudi babica. Izraelski mediji poročajo, da naj bi že spraševal po svojih starših, a so mu do zdaj povedali le, da je več dni spal.

Tiskovni predstavnik bolnišnice je v tem tednu tudi sporočil, da je deček najverjetneje preživel nesrečo, ker ga je s svojim telesom zaščitil njegov umrli oče.

Ponudbe za posvojitev

Županja kraja Stresa, kjer nihalka pri jezeru Maggiore začne vzpon proti gori Mottarone, je sporočila, da so se tri italijanske družine ponudile, da dečka posvojijo. "Na srečo ima Eitan tete, strice in družino, ki ga bo podpirala. Vendar nas te ponudbe navdajajo z upanjem, da je v svetu še nekaj človečnosti," je za The London Times dejala županja Marcella Severino.

Eitan, ki prihaja iz izraelske družine, je z družino živel in odraščal v Italiji. Prijatelji so mu v bolnišnico poslali več likovnih izdelkov, sporočila in igrače, navaja The Guardian. Judovske organizacije v Italiji so medtem za osirotelega dečka zbrale 50.000 evrov finančnih sredstev.

Družinam žrtev nesreče so medtem donirali nagrado 19. etape kolesarske Dirke po Italiji.

Upravljavci žičnice obtoženi namerne dezaktivacije zasilne zavore

Policijska preiskava nesreče še poteka. Foto: Reuters
Policijska preiskava nesreče še poteka. Foto: Reuters

Italijanska policija medtem nadaljuje preiskavo nesreče. V sredo so aretirali tri upravljavce žičnice, ki jim očitajo uboj in nenamerno povzročitev nesreče ter hudih poškodb.

Obtoženi so, da so namerno dezaktivirali zasilno zavoro, ki bi morala stabilizirati kabino v primeru strganja vlečne jeklenice. To so storili zavestno, da bi se izognili morebitnim ponovnim blokadam in zamudam v delovanju žičniške naprave, misleč, da se jeklenica nikoli ne bo strgala, je pojasnila pristojna tožilka iz mesta Verbania, Olimpia Bossi.