Kamp Kastanija v Novigradu. Foto: MMC RTV SLO/Nataša Seničar
Kamp Kastanija v Novigradu. Foto: MMC RTV SLO/Nataša Seničar

Dan po silovitem neurju, ki je predvsem v Zagrebu povzročilo obsežno razdejanje in vzelo štiri življenja, je Hrvaško danes dosegel nov nevihtni sistem. Ta je največ preglavic povzročil v Istri in Kvarnerju, zaradi vdora vode pa so začasno morali prekiniti tudi sejo sabora v prestolnici. V morju pred Novigradom iščejo človeka, ki je med nevihto padel z jadrnice. Na Hvaru je mladoletnico iz Avstrije ubila strela.

Predvsem sta bila prizadeta Poreč in Novigrad, od koder prihajajo prizori podrtih dreves in poplavljenih ulic. Marsikje v državi je močan veter in obilne padavine spremljala tudi toča.

Kot navaja hrvaška tiskovna agencija Hina, je bil med neurjem v avtokampu v Novigradu poškodovan en človek. V kampu Sirena je neurje izruvalo več deset dreves, ki so padla na vozila, prikolice in kamphišice.

Z Reke pa poročajo, da je ob prehodu nevihtnega sistema močan sunek vetra podrl dvigalo v pristanišču. Na srečo je nastala samo velika materialna škoda, o ranjenih in mrtvih ne poročajo, poroča Neurje.si.

V Zagrebu je bilo približno 300 klicev meščanov, okoli 30 odstotkov klicev je bilo povezanih s puščanjem streh, ki so bile poškodovane že v srednem neurju. Kot navaja hrt.hr, je drevo padlo na urgenco bolnišnice Sv. Duh. "Zaprite okno, voda je vdrla," je med sejo parlamenta dejal predsedujoči Gordan Jandroković in ob tem napovedal desetminutni premor. Voda je medtem vdrla tudi skozi glavna vrata sabora, ki so jih nato zaprli in zaščitili z brisačami.

Do večera so neurja dosegla tudi sever Bosne in Hercegovine ter Vojvodino v Srbiji, kjer je močan veter marsikje poškodoval gospodarske in stanovanjske objekte ter uničil kmetijske površine. Nevihta, ki je že prečkala Novi Sad, bo v kratkem predvidoma dosegla tudi Beograd, kjer so preventivno že zaprli tamkajšnje letališče.

V Novem Sadu so poleg električnih inštalacij našli mrtvega 12-letnega otroka, poroča B92. Za zdaj ni znano, ali je umrl zaradi udara strele.

Gorgonzola v Italiji. Foto: EPA
Gorgonzola v Italiji. Foto: EPA

Tornado pri Milanu

Lombardijo je že ponoči prizadel silovit val slabega vremena z ekstremnimi pojavi, kot je toča, ki je bila večja od teniških žogic. Na severovzhodu Milana se je nato danes zjutraj pojavil vihar, nekakšen tornado, ki so ga posneli prebivalci med krajema Cernusco sul Naviglio in Gessate. Gasilci so opravili približno 110 intervencij zaradi poplav, podorov in podrtih dreves.

Poročali so tudi o poškodovanih ljudeh, pa tudi o škodi na avtomobilih in hišah ter zaprtih cestah zaradi podrtih dreves in drugi škodi.

Dva človeka sta bila poškodovana v okolici Brescie. Na območju Bergama, kjer je orkanski veter ruval drevesa, pa so bili poškodovani štirje ljudje, med njimi dva otroka, ko je na njihov avtomobil padlo drevo.

V Lombardiji je neurje povzročilo veliko škode tudi na pridelkih. V Mantovi je neobičajno velika toča uničila pridelek na poljih koruze, soje in paradižnika. Prizadeti so bili tudi nasadi lubenic, melon in buč.

V Benečiji so v Veroni moškega, ki ga je danes med sprehodom po mestu sredi neurja zadela strela, huje poškodovanega prepeljali v bolnišnico.

Predsednik dežele Benečija (Veneto) je dejal, da je bilo v deželi na severovzhodu države zaradi toče ranjenih najmanj 110 ljudi. "Toča, ki je padala, je bila neobičajna, ledene krogle so v nekaterih primerih imele premer več kot 10 centimetrov," je povedal.

Nenadne nevihte so prišle sredi hudega vročinskega vala, ki je pretekli teden zajel Italijo, pri čemer so vremenoslovci napovedovali, da bo vročina na severu pojenjala od četrtka naprej.

V južni Italiji so v petek popoldne še vztrajale vroče in suhe razmere. Celotna država je ta teden sicer močno presegla sezonsko temperaturno povprečje, ko je južno Evropo zajel hud vročinski val.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je v prihodnjem tednu napovedano še eno obdobje hude vročine.

Savudrija. Foto: MMC RTV SLO/ uporabnik
Savudrija. Foto: MMC RTV SLO/ uporabnik