Na shodu se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na shodu se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters

Demonstracije proti naraščajočim življenjskim stroškom v državi so sklicale levičarske stranke. Na čelu shoda je bil vodja stranke Nepokorna Francija Jean-Luc Melenchon, ki ga je spremljala tudi Nobelova nagrajenka, pisateljica Annie Ernaux.

Nasprotniki Macrona želijo izkoristiti zagon, ki ga je sprožila stavka v rafinerijah in jedrskih elektrarnah. "Imeli bomo teden, kakršnega ne vidimo pogosto. Vse se pokriva. Začenjamo pa s tem shodom, ki je neverjeten uspeh," je privržencem sporočil Melenchon.

Tudi več francoskih sindikatov – ne pa največji CFDT – je napovedalo nacionalni dan stavke, ki naj bi prizadela predvsem cestni in železniški promet ter javni sektor. Stavkajoči bodo zahtevali višje plače.

Jean-Luc Melenchon je delavce pozval k nacionalni stavki. Foto: Reuters
Jean-Luc Melenchon je delavce pozval k nacionalni stavki. Foto: Reuters

Od 30.000 do 140.000 udeležencev

Podatki o udeležbi na demonstracijah so si nasprotujoči. Policija število udeležencev postavlja na 30.000, organizatorji pa na 140.000. Nekateri med njimi so nosili rumene jopiče, simbol množičnih in večkrat nasilnih protivladnih protestov v letu 2018, ki so v veliki meri zaznamovali prvi mandat Emmanuela Macrona na čelu države.

Pojavili so se tudi izgredi. Varnostne sile so večkrat uporabile solzivec in gumijevke, večinoma zato, ker so jih protestniki obmetavali z različnimi predmeti. Tarča nasilnežev je bilo tudi več trgovin in najmanj ena banka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister za proračun: Protestniki skušajo blokirati državo

Minister za proračun Gabriel Attal je medtem dejal, da skuša levičarska parlamentarna koalicija izkoristiti trenutne razmer, ki jih zaznamujejo stavke. "Današnji pohod je pohod podpornikov, ki želijo blokirati državo," je dejal za francoski radio Europe 1.

Stavka v rafinerijah povzročila pomanjkanje goriva

Razpoloženje v Franciji je sicer vse bolj napeto. Zaradi dolgotrajne stavke v štirih rafinerijah francoskega energetskega velikana TotalEnergies ima približno tretjina bencinskih črpalk po državi težave z oskrbo. Vozniki pogosto čakajo več ur, da bi natočili gorivo.

"Naša življenja so vredna več od vaših dobičkov." Foto: Reuters

Stavka prihaja v času visokih cen energije in visoke inflacije, ki so še dodatno razjezile slabo plačane delavce. TotalEnergies – podobno kot druga naftna podjetja – medtem kuje visoke dobičke. To je tudi spodbudilo pozive, da bi morala družba plačati davek na izreden dobiček, kar pa vlada v Parizu zavrača.

Okrnjeno obratovanje tretjine jedrskih elektrarn

Stavke potekajo tudi v jedrskih elektrarnah francoskega državnega podjetja EDF. Tiskovni predstavnik je v soboto sporočil, da je stavka prizadela obratovanje šestih elektrarn oz. tretjine vseh jedrskih elektrarn. Jedrska energija je lani predstavljala več kot dve tretjini francoske proizvodnje energije, kažejo podatki električnega omrežja RTE.

Zaradi stavke so sicer morali preložiti datum vnovičnega zagona petih jedrskih elektrarn, na katerih izvajajo nujna vzdrževalna dela. Državi bo ob povečanem povpraševanju to zimo primanjkovalo od pet do 15 gigavatov električne energije (odvisno od temperatur), zaradi česar bodo morali električno energijo uvažati, kažejo napovedi EDF-a.

V Parizu protesti proti vse večji draginji