Napad se je zgodil nedaleč od Eifflovega stolpa. Foto: Reuters
Napad se je zgodil nedaleč od Eifflovega stolpa. Foto: Reuters

Kot je povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin, se je napad zgodil blizu Eifflovega stolpa v soboto malo pred 21. uro. Napadalec je z nožem do smrti zabodel 24-letnega nemškega turista, ki je bil na ulici z ženo. Moški je nato napadel še dva človeka in enega od njiju s kladivom udaril v oko, je povedal minister.

V napadih sta bila ranjena francoski državljan, star okoli 60 let, in tujec, o katerem niso izdali podrobnosti. Nihče od njiju ni v smrtni nevarnosti.

Pariško državno tožilstvo je začelo preiskavo umora in poskusa umora v povezavi s terorističnim dejanjem in kriminalno teroristično zaroto.

Napadalec, francoski državljan iranskega rodu, oblastem znan po radikalnem islamizmu in duševnih težavah, je po navedbah virov v policiji ob napadu vzklikal: "Alah je velik."

V videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, je prisegel zvestobo skupini Islamska država, je drevi na novinarski konferenci v Parizu pojasnil višji tožilec za boj proti terorizmu Jean-Francois Ricard.

Preiskavo napada je prevzela protiteroristična skupina tožilcev. Foto: Reuters
Preiskavo napada je prevzela protiteroristična skupina tožilcev. Foto: Reuters

Policistom, ki so ga ustavili, naj bi dejal, da ne more več gledati, kako umirajo muslimani v Afganistanu in na palestinskih ozemljih, pa tudi, da je jezen zaradi dogajanja v Gazi, za katero je sokriva tudi Francija, je na novinarski konferenci povedal minister Darmanin.

Policijski in varnostni viri so potrdili, da je moški ob sobotnem napadu na družbenih omrežjih objavil videoposnetek, v katerem je prevzel odgovornost za svoje dejanje. V njem omenja aktualne dogodke, vlado in umore nedolžnih muslimanov.

Napadalca so že leta 2016 aretirali zaradi načrtovanja napada v poslovnem okrožju La Defense zahodno od Pariza. Obsojen je bil na pet let zapora, po štirih letih prestane kazni pa so ga izpustili.

Pariz v pričakovanju olimpijskih iger

Francijo je v zadnjem desetletju pretreslo več terorističnih napadov, najhujši se je zgodil novembra 2015, ko je umrlo 130 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Sobotni napad se je zgodil manj kot osem mesecev pred začetkom olimpijskih iger, ki jih bo prihodnje leto gostila francoska prestolnica. Organizatorji načrtujejo veliko slovesnost ob odprtju, ki bo potekala na reki Seni in na kateri pričakujejo kar 600.000 gledalcev.

Napad z nožem v Parizu