Škodo zaradi potresa so doslej prijavili na 33.602 zgradbah v Petrinji. Številne so zaradi posledic rušilnega potresa neprimerne za bivanje. Foto: EPA
Škodo zaradi potresa so doslej prijavili na 33.602 zgradbah v Petrinji. Številne so zaradi posledic rušilnega potresa neprimerne za bivanje. Foto: EPA

Pred novim zmernim potresom je Evropski mediteranski potresni center (EMSC) sporočil, da so na območju Siško-moslavške županije tudi preteklo noč zaznali nekaj šibkejših potresnih sunkov, med katerimi je imel najmočnejši magnitudo 2,1.

Evropska unija (EU) bo prek novega projekta financirala nakup seizmoloških naprav, ki jih bodo v prihodnje predvidoma uporabljali na območju Petrinje. Foto: EPA
Evropska unija (EU) bo prek novega projekta financirala nakup seizmoloških naprav, ki jih bodo v prihodnje predvidoma uporabljali na območju Petrinje. Foto: EPA

Prebivalci omenjene županije so zaradi številnih potresov v dobrih dveh tednih še vedno zaskrbljeni in prestrašeni. Števili se bojijo novega močnega potresnega sunka, kot je bil tisti z magnitudo 6,2, ki je območje prizadel 29. decembra, ko je umrlo sedem ljudi.

Poleg humanitarne pomoči, ki prihaja iz vseh delov Hrvaške in iz tujine, so prebivalcem na voljo tudi ekipe za psihološko pomoč.

Prihaja še mrzli val

Hrvaški vremenoslovci napovedujejo, da bo območje Siško-moslavške županije konec tega in na začetku prihodnjega tedna zajel mrzli val z jutranjimi temperaturami, ki bodo dosegle tudi do -11 stopinj Celzija. Hrvaške oblasti skušajo za čim več družin, ki svojih porušenih kmetij ne želijo zapustiti, pospešeno zagotoviti bivalne zabojnike in mobilne hiške. Žrtvam potresa delijo tudi dodatne grelce, spalne vreče in odeje.

Do srede zvečer so škodo zaradi potresa prijavili na 33.602 zgradbah, so sporočili s Siško-moslavške županije. Strokovnjaki, ki so doslej pregledali 15.647 stanovanjskih in gospodarskih objektov, so ocenili, da jih je v celoti neuporabnih skoraj 2300.

Akcija pomoči

Pomagali bomo tudi na RTV Slovenija. V sodelovanju z Zvezo prijateljev smo pripravili 14-dnevno akcijo zbiranja pomoči, in sicer za nakup zabojnikov za družine brez strehe nad glavo. Denar lahko darujete s SMS-sporočilom, ki ga pošljete na številko 1919, ali s klicem na telefonsko številko 090 93 30 93, sredstva pa lahko nakažete tudi na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine Slovenije. Več informacij najdete na spletni strani rtvslo.si.

Akcija zbiranja pomoči za prizadete v Petrinji. Foto: RTV SLO
Akcija zbiranja pomoči za prizadete v Petrinji. Foto: RTV SLO

Petrinji namenili nove seizmološke naprave

Hrvaška seizmološka služba je v sredo dobila po 20 kompletov novih seizmografov in akcelerografov, ki jih bodo uporabili za zbiranje podatkov o potresih ter jih postavili na območju Petrinje.

Hrvaški seizmologi so vrsto let, posebej pa po močnem zagrebškem potresu marca lani, opozarjali, da je država na seizmološko aktivnem območju in da potrebujejo še najmanj 100 seizmografov terakcelerografov, da bi lahko vzpostavili čim gostejšo mrežo potresnih opazovalnic, ki jih je bilo doslej le 17 za celotno državo.

Hrvaška vlada je na začetku januarja, teden dni po uničujočem potresu v Siško-moslavški županiji, odobrila nujna finančna sredstva za nakup nove opreme. V sredo so naprave za zbiranje podatkov o potresih predstavili na zagrebški naravoslovno-matematični fakulteti, v okviru katere deluje tudi hrvaška seizmološka služba.

Hrvaška je odobrila nujna finančna sredstva za nakup opreme za merjenje potresnih sunkov. Foto: EPA
Hrvaška je odobrila nujna finančna sredstva za nakup opreme za merjenje potresnih sunkov. Foto: EPA
Kaj sta seizmograf in akcelerograf?

Seizmograf je občutljiva naprava za zapisovanje nizkofrekvenčnega nihanja tal. Zapise uporabljajo tako za določitev magnitude potresa in kraja žarišča kot tudi za dodatne analize. Akcelerograf je inštrument za zaznavanje in zapisovanje močnejših tresljajev tal, navaja terminološki slovar na spletni strani slovenske uprave za zaščito in reševanje. Drugače od seizmografov, ki so nenehno vklopljeni in zaznajo tudi najmanjše sunke, se akcelerografi aktivirajo pri močnejših potresih.

Pridobili bodo več informacij

"Izjemno pomembno je bilo, da smo čim prej dobili nove naprave, da bi jih lahko postavili na seizmološko aktivnem območju Petrinje in o strukturi podzemlja v tem delu države po decembrskem potresu izvedeli čim več," je dejala vodja seizmološke službe Ines Ivančić.

Pojasnila je, da bodo z novimi mobilnimi napravami pridobili več informacij tudi na podlagi popotresnih sunkov, ki jih tudi 15 dni po uničujočem potresu še vedno merijo na območju Petrinje.

Hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je sporočil, da je seizmološka služba pripravila nov projekt, ki je vreden 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov) in za katerega so sredstva zagotovili iz skladov Evropske unije (EU). Pričakuje, da bodo v okviru tega projekta že čez mesec dni nabavo nove opreme nadaljevali.

Članice Evropske unije z novo pomočjo Hrvaški

Nemčija, Francija in Avstrija so po uničujočem potresu, ki je konec lanskega leta prizadel Siško-moslavško županijo, poslale dodatno pomoč Hrvaški. Na poti v to državo so dodatni bivalni zabojniki, spalne vreče, sistemi za razsvetljavo in vzmetnice, je sporočila Evropska komisija.

Hrvaška je po potresu 29. decembra sprožila mehanizem EU-ja za civilno zaščito, 24 ur pozneje pa je 15 držav članic že prispevalo pomoč v skladu s takratnimi potrebami. Evropska komisija je napovedala, da bo dodatna pomoč iz omenjenih treh držav članic na območje Petrinje prispela v prihodnjih dneh.

Sorodna novica Znova manjši potres, tla v Petrinji naj bi se spustila za več kot 10 centimetrov

Objavili so tudi izjavo evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, ki se je vsem državam članicam zahvalil za hiter odziv po potresu. Ponovil je, da je to otipljiv primer solidarnosti EU-ja.

Petrinjo je obiskal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian, ob tem pa dejal, da je želel izraziti sočutje, podporo in solidarnost Francije s Hrvaško, predvsem prizadetim v potresu in vsem, ki pomagajo pri odpravi posledic potresa. Njegov gostitelj, hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman, je povedal, da je Francija v okviru mehanizma EU-ja za civilno zaščito Hrvaški poslala 240 šotorov. Iz Francije bodo poslali še šest mobilnih hiš, je potrdil.

Med prvimi se je s pomočjo Hrvaški po potresu odzvala Slovenija, ki še naprej pomaga prizadetim v potresu, in sicer je v ponedeljek na Hrvaško med drugim poslala štiri mobilne hiše.