Po poročanju portala N1 pa je Oikon Ltd. – Institute of Applied Ecology na Facebooku objavil posnetke, pri čemer se sklicuje na Mladena Vihera z vojaške akademije. S satelitskega posnetka je razvidno, da se je širše območje okoli Petrinje spustilo za več kot 12 centimetrov, na drugi strani, okoli Glinkse Poljane, pa dvignilo za sedem centimetrov. Foto: Google Earth
Po poročanju portala N1 pa je Oikon Ltd. – Institute of Applied Ecology na Facebooku objavil posnetke, pri čemer se sklicuje na Mladena Vihera z vojaške akademije. S satelitskega posnetka je razvidno, da se je širše območje okoli Petrinje spustilo za več kot 12 centimetrov, na drugi strani, okoli Glinkse Poljane, pa dvignilo za sedem centimetrov. Foto: Google Earth

Evropsko-mediteranski seizmološki center (CSEM/EMSC) poroča o novem tresenju tal. Okoli 13.14 je bil potres z močjo 3,6 na globini dveh kilometrov, epicenter pa je bil štiri kilometre jugozahodno od Siska in 48 kilometrov severovzhodno od Zagreba.

EMSC je že zjutraj poročal o dveh tresenjih tal z epicentrom jugozahodno od Siska: ob 4.52 z močjo 3,2, približno uro in pol pozneje, ob 6.37, pa z močjo 3,1.

Tla pri Petrinjah so se spustila za najmanj 10 centimetrov

"Satelitski posnetek prikazuje razsežnost katastrofe. Primerjava satelitskega posnetka Sentinel-1 od 18. decembra do 30. decembra kaže, da se je najizrazitejša sprememba zgodila zahodno od Petrinje, kjer so se tla približala satelitu za 44 centimetrov, medtem ko so se v Petrinji spustila (oddaljila od satelita) za od 10 do 30 centimetrov. To so območja premera desetih kilometrov. V liniji Popovača, Sunja, Kostajnica in Dvora se je prav tako zgodil nekajcentimetrski premik, kar je bilo usodno za številne hiše, ki so bile poškodovane še v času vojne," je na svojem Facebooku zapisal Alen Berta, gozdarski inženir in svetovalec v mednarodnem podjetju CGI, kjer sledi spremembam na Zemlji.

Kot je še zapisal, se je tolikšen premikal tal zgodil pred tremi, štirimi leti v Italiji: "Naj spomnim, ko je bil potres v Zagrebu, so se tla v samem epicentru premaknila za nekaj centimetrov, v samem mestu pa nekaj milimetrov."

Tla na Hrvaškem se še vedno tresejo

Po rušilnem potresu z močjo 6,2, ki je v torek, 29. decembra, stresel Petrinjo in okolico, je do konca leta 2020 sledilo še 265 popotresnih sunkov, ki niso bili močnejši od 1,0. V potresu je umrlo najmanj sedem ljudi, med njimi 12-letna deklica. Več je bilo ranjenih, številni so ostali brez doma.

Prvo rojstvo na Hrvaškem prav v Sisku

Rojstvo prvega dojenčka na Hrvaškem 15 sekund čez polnoč je prineslo nekaj upanja. Mali David se je namreč rodil družini iz Petrinje, ki je v potresu izgubila hišo. Noč so morali prespati v avtomobilu. "To rojstvo je resnično simbolično, vsi smo veseli, vse je dobro. Dojenček se je rodil v delu bolnišnice, ki v potresu ni bil prizadet," je dejal za Index direktor bolnišnice Marin Repustić in pozval k pomoči družini, poroča Index.hr.

Kot so na Twitterju sporočili iz urada hrvaškega predsednika, je Zoran Milanović danes zjutraj v Petrinji pripadnikom hrvaške vojske voščil novo leto in se jim zahvalil za trud pri pomoči poškodovanim v potresu.

V Petrinji več kot tisoč prostovoljcev

Sorodna novica V Glino prispele prve mobilne hiše. Zjutraj je tla znova streslo.

V Petrinjo že prihaja pomoč, poleg oblačil in hrane so v četrtek prispele tudi prve mobilne hiške za prebivalce. Teh je več kot 80, nekaj pa jih je prispevalo tudi slovensko podjetje Adria. Številnim prebivalcem so odstopili toplo streho nad glavo številni lastniki hiš in počitniških apartmajev.

Vodja civilne zaščite Damir Trut je dejal, da je v Siško-moslovaško županijo prišlo veliko prostovoljcev. "Za novo leto jih je okoli tisoč pomagalo tamkajšnjim prebivalcem pri odstranitvi ruševin." Med njimi so pripadniki civilne zaščite, vojske, policije. V petek se nadaljujeta postavljanje mobilnih hišic oziroma bivalnih zabojnikov in postavljanje začasnih šotorov. Sledila bo rušitev dimnikov, ves čas že poteka sanacija streh. "Zjutraj je stekla razdelitev kruha, vode in vsega potrebnega, začeli smo kuhati tople obroke," je dejal po poročanju portala Index.hr.

Statiki opozarjajo: Ne bivajte v poškodovanih objektih

Profesor z zagrebške gradbene fakultete Josip Atalić je dejal, da je prizadeto območje še vedno seizmološko aktivno, da pa ni treba ustvarjati panike, temveč se na to navaditi in ravnati v skladu s tem. Stanovalce je opozoril, naj ne bivajo v poškodovanih objektih, dokler jih ne bodo pregledali statiki. "Poškodovana hiša je izgubila svoj del potresne odpornosti, zato bi jo lahko vsak novi potres še dodatno načel," je dejal in dodal, da ni jasno, koliko hiš bo treba zrušiti. "Če obnova hiše preseže 65 odstotkov njene vrednosti, se je ne splača sanirati … Seveda pa je ta odločitev v rokah stanovalcev, pri zaščitenih objektih pa tudi v rokah institucij in konservatorjev."

Številni prebivalci na prizadetem območju, predvsem v vaseh, pa ne želijo zapustiti območja svojih domov, tudi zato, ker imajo živino. Zanje so sicer organizirali prenočišče v vojašnici v Petrinji kot v dveh osnovnih šolah, ki so jih pregledali statiki in označili za potresno varne.

Trut je ob tem opozoril, da so številni pozabili, da je še vedno epidemija. V zadnjem dnevu so po več kot 5600 testiranjih potrdili 1170 novih okužb s koronavirusom. Umrlo je 41 covidnih bolnikov, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO