Žarišče potresa je bilo vzhodno od Carigrada. Foto: EMSC
Žarišče potresa je bilo vzhodno od Carigrada. Foto: EMSC

V mestu so tresenje tal tudi močno čutili.

Po navedbah Evropskega mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je bil potres na globini dveh kilometrov. Po podatkih ameriških seizmologov je imel magnitudo 6,1, po navedbah turških pa 5,9. Epicenter je bil v okrožju Golyaka v pokrajini Duzce, tresenje tal pa so čutili daleč naokrog, med drugim v Ankari.

Po poročanju turške televizije TRT, ki jo povzema nemška tiskovna agencija DPA, je število poškodovanih v potresu naraslo na najmanj 80. En človek je utrpel hujše poškodbe, ko je v paniki skočil z balkona. O morebitnih smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

Z izjemo nekaj uničenih skednjev ni poročil o večji škodi ali zrušenju stavb, je še dejal notranji minister Suleyman Soylu, a dodal, da še vedno proučujejo razmere na terenu. Vsega skupaj bodo po njegovih besedah pristojni preverili stanje 8000 zgradb.

V pokrajinah Duzce in Sakarya bodo danes šole zaprte. V prvi izmed pokrajin bodo poleg tega začasno izklapljali elektriko, so sporočile pristojne oblasti in pozvale prebivalce, naj ostanejo mirni.

Doslej so zaznali nekaj več kot 100 popotresnih sunkov.

Turčija je eno izmed potresno najdejavnejših območij na svetu. Prav v pokrajini Duzce je bil potres med pokrajinami, ki jih je leta 1999 prizadel potres z močjo 7,4, eden najhujših v Turčiji v več desetletjih, ki je zahteval več kot 17.000 življenj, od tega približno tisoč v Carigradu.

Strokovnjaki že dolgo svarijo, da bi močan potres lahko opustošil Carigrad, kjer je gradnja številnih poslopij potekala brez varnostnih ukrepov.