Pretresljivi prizori iz Bergam so povzročili velik preplah po vsej Evropi. Foto: Reuters
Pretresljivi prizori iz Bergam so povzročili velik preplah po vsej Evropi. Foto: Reuters

Preliminarna preiskava je vzela kar tri leta.

Kmalu po odkritju prvega koronskega bolnika v Codognu v Italiji se je epicenter prvega vala epidemije preselil v Bergamo: marca leta 2020 smo tako poročali o polnih mrliških vežicah in o kolonah vojaških vozil, ki so odvažala trupla na kremacijo drugam. Prve ovadbe proti domnevnim krivcem za nesrečo so prišle takoj, preiskovalni sodniki pa so v letih potem analizirali nešteto dokumentov, posnetkov in pričevanj – od vključno 5. januarja leta 2020, ko je Mednarodna zdravstvena organizacija razglasila alarm po vsem svetu.

Med preiskovanci so nekdanji premier Giuseppe Conte, zdravstveni minister Roberto Speranza, predsednik Lombardije Attilio Fontana in odbornik za zdravstvo Giulio Gallera – pa tudi vrsta drugih funkcionarjev, kot sta nekdanja vodja Vrhovnega zdravstvenega sveta Italije in Civilne zaščite. Sodstvo jim, med drugim in vsakemu drugače, očita nenaklepno povzročitev hude epidemije, večkratni nenaklepni umor, zanemarjanje uradnih nalog in celo širjenje neresnic.

Tožilci so posebej pozorni glede razlogov za pomor v domovih starejših v dolini Val Seriana in glede razlogov za prehitro odprtje okužene bolnišnice v kraju Alzano – ter zlasti: zakaj vlada ni Bergama zaprla takoj in zakaj oblast v Lombardiji ni ravnala po normirani epidemijski strategiji, pa četudi je niso posodobili vse od leta 2006.

Po izračunih stroke bi lahko preprečili dve tretjini od 6000 bergamskih koronskih smrti v prvih dveh mesecih pandemije.

Covid-19: Sodna preiskava dogajanja v Bergamu