Požar naj bi izbruhnil v četrtem nadstropju stavbe. Foto: Reuters
Požar naj bi izbruhnil v četrtem nadstropju stavbe. Foto: Reuters

Ogenj je po navedbah stanovalcev v le 10 minutah zajel večji del 14-nadstropne stanovanjske stavbe.

Z ognjem se je bojevalo več kot 20 gasilskih ekip. Stanovalci so z balkonov klicali na pomoč, medtem ko so gasilci iz goreče zgradbe z žerjavi rešili več stanovalcev.

Prizorišče nesreče je obiskal španski premier Pedro Sánchez.

Gasilci z maskami in kisikom so se prebili skozi požgano stavbo in iskali trupla ali preživele. Županja Valencie María José Catalá je dejala, da ni več pogrešanih ljudi. Do zdaj so našli 10 trupel, je dejala Pilar Bernabe, predstavnica centralne vlade za regijo Valencia.

Dva gasilca sta utrpela hujše poškodbe in sta hospitalizirana. Skupaj so v bolnišnice zaradi opeklin ali vdihavanja dima prepeljali 15 ljudi, vendar njihova življenja niso ogrožena.

Požar naj bi izbruhnil v četrtem nadstropju stavbe s 138 stanovanji v premožni soseski severno od središča mesta. Stolpnica je bila dokončana šele pred nekaj leti. Stavba je zgrajena iz dveh stolpnic, ki sta povezani s "panoramskim dvigalom".

Vzrok požara še ni znan. Prebivalci poročajo, da je na območju močan vonj po zažgani gumi.

Prebivalci Valencie so začeli donirati obleke, zdravila in igrače za preživele stanovalce stolpnice, ki so v požaru izgubili svoje premoženje, zdaj pa so začasno nastanjeni v bližnjem hotelu. Gre za 105 ljudi, ki bodo prejeli sredstva za kritje dnevnih stroškov in najemnine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Esther Punchades iz agencije za zavarovalniške preglede APCAS je za špansko televizijo TVE dejala, da sta k hitremu širjenju požara prispevala pomanjkanje požarnih sten in uporaba plastičnega materiala poliuretana na fasadi.

Gradbeno podjetje, ki je zgradilo stavbo, je v promocijskem posnetku leta 2007 poudarilo "inovativen material", ki je bil uporabljen za zunanjo oblogo stavbe in ki naj bi prestal "stroge preglede kakovosti".

Združenje za poliuretansko industrijo je medtem sporočilo, da ta material ni bil uporabljen na fasadi te stavbe.

Veliko vlogo je odigral tudi močan veter, ki je tudi oteževal gašenje.

Uporaba zelo vnetljive zunanje obloge je bila kriva tudi za širjenje smrtonosnega požara v stolpnici Grenfell Tower v Londonu leta 2017, v katerem je po električni okvari umrlo 71 ljudi.

Mesto je razglasilo tridnevno žalovanje in prekinilo mesec dni trajajoči vsakoletni festival.

V Valencii razglasili tridnevno žalovanje