To so največji protesti v zgodovini Belorusije. Foto: Reuters
To so največji protesti v zgodovini Belorusije. Foto: Reuters

Ta konec tedna se je več deset tisoč ljudi udeležilo protestov v beloruski prestolnici Minsk. Oblasti so sporočile, da se je po vsej državi zbralo približno 30.000 protestnikov, opazovalci pa so poročali, da jih je bilo 100.000 le v glavnem mestu. Nasilje predstavnikov varnostnih sil naj bi se stopnjevalo, uporabili so vodne topove in oklepnike.

Protestniki četrti konec tedna zahtevali odstop Lukašenka

Vodjo protestov Marijo Kolesnikovo so neznani zamaskirani moški v središču prestolnice zgrabili in odpeljali s kombijem, poroča neodvisni medijski portal Tut.by. Litovski zunanji minister Linas Linkevičius je tvitnil, da gre za ugrabitev, in pozval, naj jo izpustijo. Poleg Kolesnikove so oblasti v preteklih tednih aretirale tudi več drugih članov opozicijskega koordinacijskega sveta, ki naj bi omogočil miren prenos oblasti. Na beloruskem notranjem ministrstvu trdijo, da o pridržanju Kolesnikove ne vedo ničesar.

Evropska unija opozarja na nasilje

Že od predsedniških volitev 9. avgusta protestniki v Belorusiji opozarjajo, da je bila zmaga zdajšnjega predsednika Lukašenka po njihovem mnenju krivična. Od tedaj je bilo zaprtih že več tisoč ljudi, številne med njimi so pretepli, nekatere pa ubili. Opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je po mnenju protestnikov zmagovalka volitev, je zbežala v Litvo.

Nasilje na protivladnih protestih v Belorusiji se stopnjuje. Foto: Reuters
Nasilje na protivladnih protestih v Belorusiji se stopnjuje. Foto: Reuters

"To, čemur smo priča v Belorusiji, je v resnici nadaljevanje represije oblasti proti civilnemu prebivalstvu," je dejal Peter Stano, tiskovni predstavnik Evropske komisije, kjer izražajo zaskrbljenost zaradi aretacij političnih aktivistov v Belorusiji. Potrdil je, da je komisija seznanjena z domnevno ugrabitvijo Kolesnikove in drugih.

Beloruski predsednik bo v prihodnjih dneh obiskal Moskvo. Kot je potrdil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, se tam na njegov obisk že pripravljajo, datum še ni znan.