Vlada je za dodatno pomoč za otroke namenila 2 milijardi evrov, a le denar ne zadostuje, opozarja Zveza pediatrov in zdravnikov za mladostnike.

Za nekatere šolarje je tudi testiranje stresno. Foto: EPA
Za nekatere šolarje je tudi testiranje stresno. Foto: EPA

V Nemčiji pouk v šolah povečini še vedno poteka izmenično, šole naj bi se vrnile k rednemu pouku šele, ko bo tedensko število okužb stabilno pod 50 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. Nemška zveza pediatrov in zdravnikov za mladostnike je do počasne normalizacije pouka v šolah zelo kritična.

Predsednik zveze Jörg Dötsch opozarja, da je absolutno nujno potrebno, da se otrokom takoj vrne socialno življenje z vsemi obšolskimi dejavnostmi, da se lahko ti normalno razvijajo naprej. Kot pravi Dötsch, so psihološke težave otrok in mladostnikov alarmantne in tako širokih razsežnosti, kot jih še ni bilo. Na psihiatričnih oddelkih so priča triažam, saj otrok tudi s hudimi težavami ne morejo več sprejemati, prostora je le še za tiste, ki imajo samomorilske težnje, pa še teh je preveč. V starostni skupini pod 11–17 let ima vsak tretji otrok psihične težave, kažejo podatki.

Nemška vlada je za pomoč mladim namenila dve milijardi evrov, a samo denar ne zadostuje, opozarja Karin Böllert, strokovnjakinja za mladostnike: "To, kar so izgubili pri socialnih stikih, tega ne bodo mogli več nadomestiti. Ampak smo na dobri poti, da jim to omogočimo, in zdaj je čas, da generacija mladih, ki so pokazali solidarnost s starejšimi, dobi svoje življenje nazaj."

Tretjina nemških študentov se je v zadnjem letu preselila spet domov, ker so izgubili honorarno delo. Kljub vsem opozorilom tukaj v Berlinu sporočajo, da bo pri deljenem pouku v šolah ostalo do konca šolskega leta. Pediatri z alarmantnimi podatki pozivajo k ponovnemu razmisleku.