Vrh okužb z gripo v Italiji še ni dosežen. Foto: EPA
Vrh okužb z gripo v Italiji še ni dosežen. Foto: EPA

Najhuje je v rimskih bolnišnicah, kjer na obravnavo čaka več kot 1100 bolnikov, poroča Euronews. "Bolnikom skušamo zagotoviti oskrbo, a smo v izjemno zahtevnem položaju," je povedal Fabio de Laco, predsednik italijanskega združenja za urgentno medicino in nego Simeu. Združenje opozarja na vse večje število čakajočih bolnikov, v Lombardiji in njeni prestolnici Milanu so ukinjene redne obravnave, da bi sprostili posteljne kapacitete za nujne primere.

Katastrofalno stanje v italijanskih bolnišnicah je posledica povečanja bolnikov z respiratornimi boleznimi, predvsem starejšega prebivalstva. "Čeprav je število primerov covida-19 prejšnji teden upadlo, so naše zmogljivosti presežene zaradi razsajanja gripe in drugih virusnih obolenj," je v torek tamkajšnjim medijem razložil De Laco. V tednu pred božičem, od 18. do 24. decembra, je krivulja pojavnosti okužb dosegla doslej najvišje sezonske vrednosti, razmerje pa se v kratkem še ne bo umirilo.

Prav tako je vse večja težava izčrpanost zdravnikov, saj številni zdravniki v javnem zdravstvu niso izkoristili dopustov med božičnimi in novoletnimi prazniki. "Veliko zdravnikov je za praznike delalo brez prestanka," je poudaril De Luca.

Strokovnjaki pozivajo prebivalce Italije, naj se cepijo, saj vrh okužb z gripo, ki se pričakuje prihodnji teden ob odprtju šol, še ni dosežen.