Prireditev v Rižarni. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Prireditev v Rižarni. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V nekdanjem koncentracijskem taborišču so se zaradi omejitev v času pandemije tudi letos zbrali le predstavniki dežele, občin ter borčevskih in manjšinskih organizacij. Proslavo je lahko širša javnost spremljala po televiziji in na spletu.

"Fašizem je sprožil upor, ki je povezal ljudi različnih političnih in verskih prepričanj, sprožil je nastanek osvobodilnega gibanja," je dejal predstavnik Vsedržavnega združenja partizanov Italije Fabio Vallon, ki se je spomnil tudi bližajočega se slovenskega praznika. "Naši predniki so sprejeli težko, a pravilno odločitev," je še dejal v nagovoru, na katerega so v združenju čakali več kot dvajset let. "To nam veliko pomeni. Trst je bilo namreč edino večje mesto, v katerem na uradnih slovesnostih predstavniki uporniškega gibanja niso dobili besede," je še dejal v pogovoru z zamejsko dopisnico RTV Slovenija Špelo Lenardič.

V uradni del proslave so prvič vključili tudi predstavnika delavskih organizacij. Roberto Dipiazza, župan občine Trst, je dejal: "V teh dramatičnih trenutkih za našo državo pa tudi Evropo in svet menim, da se moramo izogibati polemikam."

Praznik osvoboditve v Italiji

"Pri izhodu iz pandemije in krize, v katero smo zaradi nje zašli, nam lahko pomagajo vrednote nekdanjega skupnega boja," pa je vzporednice z današnjim časom iskala predstavnica slovenskih županov. Monica Hrovatin, županja občine Zgonik, je še dodala: "Da bi po tej pandemiji spet zaživela ena pozitivna in enakopravna družba, v smislu tistih glavnih vrednot solidarnosti in prijateljstva med narodi, prijateljstva med ljudmi."

Ob koncu uradne slovesnosti je zbrana množica običajno prisluhnila pesmim Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič. Zaradi omejitev sta tokrat nastopila zgolj harmonikaš in recitatorka, a sta tako rekoč ostala brez publike, saj je večina predstavnikov oblasti prizorišče zapustila ob koncu uradnega programa, je dodala Špela Lenardič.

Polaganje vencev tudi drugje

V imenu krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti, Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO), sta v Rižarni skupni venec položila V imenu krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti, Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO), sta v Rižarni skupni venec položila Ksenija Dobrila in Ivo Corva.

Predstavniki SKGZ in SSO so se padlim za svobodo poklonili tudi na goriškem pokopališču. Skupna venca so položili na spomenik padlim v narodnoosvobodilnem boju in na obeležje padlim jugoslovanskim vojakom. Šopek cvetja so položili tudi na grob žrtve fašistov Lojzeta Bratuža, so sporočili iz SKGZ-ja.