Violeta Bulc je Tajanija opozorila, da sprevrača zgodovinska dejstva. Foto: BoBo

Obisk bi izvedla 25. aprila na italijanski dan osvoboditve. Slovenska komisarka Violeta Bulc se je za pisno vabilo Antoniu Tajaniju odločila po njuni burni razpravi na Twitterju na začetku tedna zaradi Tajanijevih spornih izjav na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus.

Ko ga je komisarka opozorila, da sprevrača zgodovinska dejstva, ji je Tajani odgovoril, da je "zgodovina pač zgodovina". Nato mu je Bulčeva spet odgovorila, da se je iz zgodovine treba učiti, in ga nato povabila, da skupaj obiščeta spomenik na bazoviški gmajni, kjer so bili ubiti štirje slovenski domoljubi in borci proti italijanskemu fašizmu, ter Rižarno v Trstu, kjer je bilo nacistično koncentracijsko taborišče. Tajani ji je na Twitterju odgovoril: "Jaz sem pripravljen."

Čeprav se je Tajani po burnih odzivih v Sloveniji in Hrvaški tudi pisno opravičil, pa ga je Bulčeva vseeno še pisno povabila na skupni obisk bazoviške gmajne in Rižarne na italijanski dan osvoboditve, ki ga zaznamujejo 25. aprila. Predlagala mu je, da ob tamkajšnjih spominskih obeležjih skupaj položita venec.

Mir, solidarnost, enotnost in blaginja

"V teh zahtevnih časih za Evropsko unijo je zelo pomembno, da promoviramo EU kot projekt za mir, solidarnost, enotnost in za blaginjo za vse naše države," je zapisala Bulčeva v pismu, ki ga je objavila na Twitterju.

"Zgodovina nas uči, da je mogoče agresivni nacionalizem zlahka zlorabiti za nacionalistične konflikte in celo za podžiganje vojne. Verjamem, da je družba danes pripravljena graditi prihodnost v sodelovanju in medsebojnem spoštovanju," je še zapisala Bulčeva.

Tajani na pisno vabilo slovenske komisarke za zdaj še ni odgovoril.

Bulčeva vabi Tajanija v Bazovico