Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaradi covida-19 je v 24 urah umrlo 85 bolnikov, kar je najmanj po 4. maju. V Rusiji so v zadnjih 24 urah zaznali 5940 novih okužb. V državi so do zdaj skupno potrdili 777.486 okužb, umrlo je 12.427 bolnikov. Stopnja smrtnosti zaradi covida-19 v Rusiji še vedno ostaja nizka v primerjavi z drugimi državami, kar sproža ugibanja, da Moskva ne navaja vseh podatkov.

V Moskvi, kjer so poleg sibirske regije Hanti-Mansijsk in Sverdlovska v Uralu ugotovili največ novih primerov, načrtujejo, da bodo 1. avgusta odprli kinematografe in gledališča. V Moskvi je sicer uporaba zaščitnih mask obvezna v trgovinah in na javnem potniškem prometu.

Francoski minister: Smo še zelo daleč od drugega vala

V Franciji imajo od 400 do 500 aktivnih žarišč okužb z novim koronavirusom, a za zdaj o drugem valu še ni mogoče govoriti, je dejal minister za zdravje Olivier Veran. Pojasnil je, da je večina žarišč povezanih z obrati, kot so klavnice, domovi za starejše ali pa so posledica poletnih druženj ljudi. "V tem trenutku smo še zelo daleč od drugega vala," je Veran dejal za radio Franceinfo.

Kazen za neuporabo maske je v Franciji 135 evrov. Foto: Reuters
Kazen za neuporabo maske je v Franciji 135 evrov. Foto: Reuters

Žarišča so trenutno na zahodu Francije, ki v prvem valu epidemije ni bil zelo prizadet, pa tudi na vzhodu, kjer je bilo na začetku epidemije največ primerov. Veran je povedal, da je število, ki označuje, koliko oseb okuži posamezna okužena oseba, trenutno 1,2, kar pomeni, da deset okuženih okuži dodatnih 12 ljudi. Ponekod v Franciji je sicer to število višje, recimo v Marseillu in Nici 1,55, v Bretaniji na zahodu države pa celo 2,66. Na vrhuncu epidemije je bilo to število v Franciji 3,0, takoj po odpravi ukrepov pa je padlo na 0,5.

Veran je napovedal, da bo vlada, če se bodo razmere slabšale, odločala o uvedbi karanten za posamezna območja ali celo celotno državo: "Vse možnosti so na mizi." Od ponedeljka so sicer v Franciji obvezne maske v vseh zaprtih javnih prostorih in tudi na tržnicah. Na sredstvih javnega prevoza so maske obvezne že od sredine maja. Kazen za neuporabo maske je 135 evrov. Francija je ena izmed držav v Evropi, ki jih je epidemija koronavirusne bolezni 19 najbolj prizadela. Zaradi bolezni je umrlo več kot 30.000 ljudi.

Avstrija: Prvič po koncu maja v bolnišnicah več kot sto bolnikov

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 88 novih okužb. Trenutno je v državi 1373 aktivnih okužb, kar je 28 več kot dan prej. V bolnišnicah se prvič po 29. maju zaradi covida-19 zdravi več kot sto bolnikov, od tega jih je 16 na intenzivnem zdravljenju. Največ novih okužb so potrdili na Dunaju, in sicer 38. Sledijo Zgornja Avstrija z 32, Spodnja Avstrija s sedmimi, avstrijska Štajerska s petimi, Solnograška s tremi primeri, Gradiščanska z dvema primeroma in Tirolska z enim primerom.

Trenutno je v avstrijskih bolnišnicah skupno 112 bolnikov s covidom-19. V zadnjih tednih jih je bilo vedno manj kot sto. Skupno je zaradi covida-19 v Avstriji umrlo 711 bolnikov, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri 19.743 ljudeh.

V Italiji 190 novih okužb

V Italiji so v zadnjem dnevu zaznali 190 okužb, za posledicami covida-19 pa je umrlo 13 bolnikov. Aktivno okuženi so v državi 12.404 ljudje. Do zdaj se je v Italiji z novim koronavirusom okužilo 244.624 ljudi. Dan pred tem so potrdili 219 novih okužb. Skupaj je zdaj število žrtev naraslo na 35.058. Do zdaj je v Italiji ozdravelo 197.162 ljudi.

V bolnišnicah je trenutno 745 bolnikov s covidom-19, kar je manj kot v nedeljo. Na intenzivni negi jih je 47, potem ko jih je bilo marca na vrhuncu epidemije več kot 4000. V najhuje prizadeti italijanski deželi Lombardija so v zadnjih 24 urah potrdili 56 novih okužb in osem smrtnih žrtev. V 24 urah pred tem prvič po 22. februarju covid-19 v Lombardiji ni zahteval nobene smrtne žrtve.