Posledice napada v Harkovu. Foto: Reuters
Posledice napada v Harkovu. Foto: Reuters

"Ruske rakete so zadele center Nova pošta – običajen civilni objekt," je prek Telegrama sporočil predsednik Volodimir Zelenski in objavil posnetek, na katerem je zgradba z uničenimi okni in raztresenim gradbenim materialom.

Guverner harkovske pokrajine Oleg Sinjegubov je povedal, da je več ranjenih v bolnišnici v kritičnem stanju. Kot je pojasnil, so bili ubiti zaposleni v poštnem centru, ki niso imeli časa, da bi se umaknili pred eksplozijo, saj se je sirena oglasila le nekaj trenutkov pred napadom.

Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so sistemi zračne obrambe ponoči prestregli šest ruskih brezpilotnih letalnikov in vodenih izstrelkov. Kot so navedli, je Rusija skupno izstrelila devet vodenih izstrelkov nad Ukrajino.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je v soboto odbila poskus poskus zavzetja mesta Avdijivka, kjer je bila obramba podprta tudi z utrdbami, ki so jih postavili pred desetletjem. "Sovražnik postaja vse dejavnejši, vendar ima velike izgube," je povedal general Oleksandr Tarnavski.

Avdijivko so ruski separatisti leta 2014 zavzeli za kratek čas, a so ga nato spet zavzele ukrajinske sile. "Imamo betonske utrdbe zunaj mesta," je za ukrajinsko televizijo povedal vojaški analitik Pavel Norožni.

Rusko obrambno ministrstvo v svojem večernem poročilu ni omenilo Avdijivke, je pa poročalo o napadih na območja zunaj Bahmuta, ki so ga ruske sile zavzele maja po večmesečnih bojih. Obe mesti sta v vzhodni pokrajini Doneck.

Preiskava ruskih zločinov

Preiskava Združenih narodov je pokazala na nove dokaze o "nediskriminatornih napadih" in vojnih zločinih ruskih sil v Ukrajini, vključno s posilstvi in deportacijami otrok.

"Zbrani dokazi nadalje kažejo, da so ruske oblasti zagrešile vojne zločine namernega ubijanja, mučenja, posilstva in drugega spolnega nasilja ter deportacije otrok v Rusko federacijo," je v poročilu Generalni skupščini Združenih narodov zapisala preiskovalna komisija ZN-a o Ukrajini.

"Komisija je pred kratkim dokumentirala napade, ki so prizadeli civilne objekte, kot so stanovanjske stavbe, železniška postaja, trgovine in skladišča za civilno uporabo, kar je povzročilo številne žrtve," so še zapisali.

Rusija je večkrat zanikala napade na civiliste in trdila, da so ukrajinske obtožbe o vojnih zločinih izmišljene.

Ruski napad v Ukrajini