Ruski policisti in pripadniki ruske nacionalne garde blizu centra za predkazenski pripor v Rostovu na Donu. Foto: AP
Ruski policisti in pripadniki ruske nacionalne garde blizu centra za predkazenski pripor v Rostovu na Donu. Foto: AP

Državni mediji so navedli, da so bili nekateri od ugrabiteljev obsojeni zaradi terorizma in povezani z militantno skupino Islamska država Korasan, ki je prevzela odgovornost za smrtonosni napad na koncertno dvorano v Moskvi marca.

Šest zapornikov, od katerih je eden nosil naglavni trak z arabskim napisom, ki ga uporablja Islamska država, je razbilo okenske rešetke in skozi okno splezalo po vrvi, nato pa z nožem in gasilsko sekiro zajelo stražarje kot talce.

Na videoposnetku, ki je bil objavljen na omrežju Telegram, je bilo videti, kako eden od njih maha z nožem ob enem od zvezanih stražarjev v Rostovu na Donu. Od oblasti so zahtevali prost izhod iz zapora.

Ruske posebne enote so se odločile, da bodo vdrle v zapor.

Na posnetkih, objavljenih na Telegramu, je bilo slišati intenzivno streljanje z avtomatskim orožjem, eden od posnetkov je prikazoval šest mrtvih moških v lužah krvi.

"V posebni operaciji so kriminalce ubili, paznika pa sta bila osvobojena in nista poškodovana," so sporočili iz urada za prestajanje zaporne kazni.

Islamska država, sunitska muslimanska militantna skupina, se je po porazu v Iraku in Siriji, razcepila na različne regionalne skupine, ki so izvedle številne smrtonosne napade po vsem svetu. Ena od njih je Islamska država Korasan (ISIS-K), poimenovana po starem izrazu za pokrajino, ta je vključevala dele Irana, Turkmenistana in Afganistana, ki je prevzela odgovornost za marčevski napad na Crocus City Hall pri Moskvi, v katerem je umrlo 145 ljudi.

Po navedbah ruskih medijev so bili ugrabitelji iz južne ruske republike Ingušija, trije od njih pa so bili leta 2022 pridržani zaradi načrtovanja napada na sodišče v ruski republiki Karačajevo-Čerkezija.