Predsednica Evropske komisije je bila na testiranju v četrtek negativna. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije je bila na testiranju v četrtek negativna. Foto: EPA

"Obvestili so me, da sem bila pretekli torek na dogodku, ki se ga je udeležila oseba, ki je bila včeraj pozitivna na novi koronavirus. V skladu z veljavnimi pravili bom do jutri zjutraj v samoizolaciji," je von der Leynova sporočila danes prek Twitterja. Dodala je, da je bila v četrtek negativna na testiranju na koronavirus, danes pa ima še eno testiranje.

Doslej je bilo v samoizolaciji zaradi stika z okuženo osebo tudi že več drugih članov Evropske komisije. Med drugim izvršna podpredsednika Frans Timmermans in Valdis Dombrovskis ter komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Okužen poljski minister za izobraževanje

Potem ko so pri bodočem ministru za izobraževanje Przemyslawu Czarneku potrdili okužbo z novim koronavirusom, so morali na Poljskem preložiti prisego nove vlade.

Premier Mateusz Morawiecki je že zaprosil predsednika Andrzeja Dudo za nov datum prisege, je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik vlade v Varšavi.

Czarnek je pred tem tudi sam prek Twitterja sporočil, da je šel zaradi glavobola k zdravniku, kjer so ga testirali za novi koronavirus, test pa je bil pozitiven. Ker ne želi okužiti predsednika ali drugih članov vlade, se je odločil, da se predvidene prisege ne bo udeležil.

Na družbenih omrežjih so se kmalu zatem pojavile fotografije Czarneka na političnem shodu na prostem pri Lublinu, kjer je bil v neposredni bližini podpredsednika vlade Jaceka Sasina in še enega tesnega sodelavca vodje največje stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslava Kaczynskega. Nihče od prisotnih na obrazu ni nosil zaščitne maske, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Czarnek sicer velja za enega bolj kontroverznih ministrskih kandidatov na Poljskem, še navaja omenjena agencija, znan je po svojih sovražnih izjavah proti istospolno usmerjenim in skupnosti LGBT.

"Teh ljudi ni mogoče primerjati z normalnimi ljudmi," je dejal junija, ko je bil član volilnega štaba Dude pred predsedniškimi volitvami. V nedeljo se je pred ministrstvom za izobraževanje zbralo tudi več protestnikov, ki so nasprotovali njegovi prisegi.

Zunanji minister Litve Linas Linkevičius ob bisku francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Foto: EPA
Zunanji minister Litve Linas Linkevičius ob bisku francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Foto: EPA

Litovski miniter v samoizolacijo za tri tedne

V samoizolaciji je tudi zunanji minister Litve Linas Linkevičius, ker je bil ob nedavnem obisku francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Litvi v bližnjem stiku z enim od uslužbencev francoskega veleposlaništva v Vilniusu, ki je bil kasneje na testiranju pozitiven. V samoizolaciji bo tri tedne.

Na francoskem veleposlaništvu so pojasnili, da sta bila na testu na novi koronavirus res pozitivna dva njihova uslužbenca, a da so bili vsi člani delegacije iz Pariza na testiranju tik pred odhodom negativni ter da so med obiskom spoštovali vse potrebne zaščitne ukrepe. Macron po navedbah neimenovanega vira iz njegovega urada ni bil v stiku z okuženima uslužbencema.