Natakar meri telesno temperaturo varnostniku v lokalu v Skopju. Foto: EPA
Natakar meri telesno temperaturo varnostniku v lokalu v Skopju. Foto: EPA

Zaradi covida-19 je umrlo še pet bolnikov. Do zdaj so v manj kot dvomilijonski državi potrdili 3538 okužb in 169 smrtnih žrtev covida-19. Aktivno okuženih je še 1687 ljudi, od tega 960 v prestolnici Skopje, so danes sporočili z makedonskega ministrstva za zdravje.

V državi od začetka meseca poročajo o velikem porastu okužb, ki jih je dnevno tudi blizu dvesto. 5. junija so tako poročali o 179 novih okužbah, v zadnjih dneh je sledil padec, v sredo pa znova porast.

Opozicija nasprotuje volitvam

Volitve bi morale biti aprila, a jih je zaustavila epidemija, ki v državi še ne pojenja. Ravno zato opozicija nasprotuje izvedbi volitev, predvidenih za 5. julij. Hina je danes poročala, da je vlada volitve razpisala za 5. julij, medtem ko druge tiskovne agencije o tem niso poročale. Mia je poročala le, da je vlada v sredo odredila nadaljevanje volilnih aktivnosti in da je prepričana, da bi volitve lahko potekale 5. julija.

Socialdemokratski premier Zoran Zaev je odstopil januarja, saj Evropska unija oktobra 2019 državi ni odobrila datuma za začetek pristopnih pogovorov, čeprav je v skladu z zgodovinskim sporazumom z Grčijo država spremenila svoje ime iz Makedonije v Severno Makedonijo.

Zaevovi socialdemokrati si želijo volitev čim prej, desnosredinska opozicija (VMRO-DPMNE) pa si jih želi prestaviti, predvsem zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi. "Namesto da se ukvarjajo z volitvami (socialdemokrati), bi morali razmišljati o tem, kako omejiti epidemijo. Zdravje in življenje državljanov morata biti na prvem mestu," menijo.

Namestnica predsednika vlade Radmila Sekerinska na drugi strani opozarja, da si "nobena demokratična država ne more dopustiti, da je tako dolgo brez parlamenta".

Zoran Zaev, premier Severne Makedonije, je odstopil, saj EU državi še vedno ni dal zelene luči za postopna pogajanja. Foto: Reuters
Zoran Zaev, premier Severne Makedonije, je odstopil, saj EU državi še vedno ni dal zelene luči za postopna pogajanja. Foto: Reuters

Izredne razmere veljajo do 13. junija, a jih lahko predsednik podaljša

Stranke bodo imele glede epidemije te dni še dodatna neformalna posvetovanja.

Predsednik države Stevo Pendarovski bo v petek nagovoril narod. Sporočil bo svoja stališča do epidemije covida-19 in izrednih razmer, ki zaradi epidemije trenutno veljajo do 13. junija, pa tudi o načrtih za sklic novega sestanka strank o datumu volitev. V primeru podaljšanja izrednih razmer volitev na začetku julija ne bi mogli pripraviti.

Rekordne okužbe

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je v dvomilijonski Severni Makedoniji potrjenih 3538 okužb z novim koronavirusom, 169 jih je zaradi covida-19 umrlo.

Samo danes poročajo o rekordnih 175 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, od tega kar 131 v Skopju.

Medtem ko preostale države na Balkanu odpirajo meje za svoje sosede, so morali v Severni Makedoniji zaradi porasta okužb to odločitev prestaviti.

Volitve tudi v Srbiji

Parlamentarne volitve pa bodo imeli tudi v Srbiji, in sicer 21. junija. Tako kot v Severni Makedoniji izvedbi volitev zaradi epidemije nasprotuje tudi del opozicije, ki poziva k bojkotu.