V Severni Makedoniji so v četrtek odprli bare in restavracije. Foto: EPA
V Severni Makedoniji so v četrtek odprli bare in restavracije. Foto: EPA

Severna Makedonija je v zadnjih dneh z do pet žrtvami na dan in skupno 140 smrtmi prehitela Slovenijo. Zadnji dan je umrlo sedem ljudi, kar je absolutni dnevni rekord med epidemijo koronavirusne bolezni 19. V zadnjih dneh so medtem skupno potrdili okoli 60 novih okužb, samo zadnji dan 89, skupno pa 2315.

Minister za zdravje Venko Filipce je sporočil, da bodo zaradi porasta okužb preložili načrte o ponovnem odpiranju meje.

Zadnji porast je najverjetneje povezan s kršitvami prepovedi gibanja ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazana, ko se je muslimanska skupnost podala na večerje ob iftarju v soboto, 23. maja, navaja EBU.

Opozicija kritizira odpravljanje ukrepov
Makedonska vlada je nato v sredo odpravila omejitve gibanja, v četrtek pa dovolila odprtje barov in restavracij. Opozicijska stranka VMRO-DPMNE je kritizirala sprostitev ukrepov in jo označila za prezgodnjo ter vlado obtožila, da hiti z odpravljanjem ukrepov, ker si želi junija izvesti predčasne volitve, je poročal Balkan Insight.

Makedonski premier Zoran Zaev je odstopil 3. januarja letos, po tem, ko oktobra Severna Makedonija na vrhu EU-ja ni dobila datuma za začetek pristopnih pogajanj s povezavo, čeprav je v skladu z zgodovinskim sporazumom z Grčijo spremenila ime države.

Kdaj bodo predčasne volitve?
Oblast je začasno prevzela tehnična vlada pod vodstvom Oliverja Spasovskega, katere prvotna naloga je bila predvsem organizirati predčasne volitve, nato pa se je zgodila epidemija koronavirusne bolezni 19. V tehnični vladi imajo po navedbah Balkan Insighta še zmeraj največ vpliva socialni demokrati.

Predčasne volitve so bile predvidene za 12. april, vendar so jih zaradi epidemije prestavili. Socialni demokrati si želijo volitev 21. ali 28. junija, VMRO-DPMNE pa zaradi "zdravstvenih pomislekov" zahteva poznejšo izvedbo.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je po seji varnostnega sveta v nedeljo sicer podaljšal izredne razmere zaradi epidemije covida-19 še za 14 dni. Ustava sicer določa, da naj bi o izrednih razmerah odločil parlament, a ker je ta razpuščen, o tem odloči predsednik republike.

Medtem ko se po Balkanu meje odpirajo, je Severna Makedonija to odločitev morala prestaviti. Foto: EPA
Medtem ko se po Balkanu meje odpirajo, je Severna Makedonija to odločitev morala prestaviti. Foto: EPA

Drugod po Balkanu se medtem meje počasi odpirajo. Črna gora je meje odprla za države, v katerih je 25 ali manj obolelih s covidom-19 na 100.000 prebivalcev.

Pogoj Črne gore: Manj kot 25 obolelih na 100.000 prebivalcev

Črna gora je danes odprla meje za države, v katerih je 25 ali manj obolelih s covidom-19 na 100.000 prebivalcev. Na seznamu 131 držav je tudi Slovenija, poleg nje pa med drugim še Hrvaška, Avstrija, Nemčija, Češka, Madžarska, Albanija in Grčija, poroča regionalna televizija N1.

Bosna in Hercegovina je na mejah s Hrvaško, Srbijo in Črno goro v celoti odpravila omejitve. Državljani drugih držav lahko medtem v BiH vstopijo samo iz poslovnih razlogov, pri čemer morajo imeti pri sebi potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus, ki ni starejše od 48 ur. Oblasti v BiH-u so poleg tega odprle letališča v Sarajevu, Tuzli in Mostarju za mednarodni letalski promet.

Srbija je odprla svoje meje za Albanijo, BiH, Hrvaško, Severno Makedonijo in Črno goro, pri čemer pa črnogorski letalski družbi Montenegro Airlines ne dovolijo vzletati z beograjskega letališča Nikola Tesla, navaja Radio svobodna Evropa.

Srbski predsednik Vučić in bolgarski premier Borisov sta si v bolgarskem kraju Letnica ogledala gradnjo ruskega plinovoda Turški tok. Foto: Reuters
Srbski predsednik Vučić in bolgarski premier Borisov sta si v bolgarskem kraju Letnica ogledala gradnjo ruskega plinovoda Turški tok. Foto: Reuters

Albanija je odprla svoje kopenske meje za sosede Črno goro, Kosovo in Severno Makedonijo.

Kosovo je svoje meje za sosednje državo odprlo le delno, saj bodo potniki potrebovali največ štiri dni staro potrdilo o negativnem testu na okužbo ali pa bodo morali v sedemdnevno izolacijo. Na mejah bodo sicer izvajali zdravniške preglede. V okviru rahljanja ukrepov proti covidu-19 so se danes na Kosovu odprli vrtci, kavarne, bari, restavracije in trgovski centri.

Za Hrvaško potrebno dokazilo

Na Hrvaško lahko medtem državljani držav, ki niso članice Evropske unije, vstopijo le zaradi družinskih ali poslovnih razlogov, ali pa ob predložitvi hotelske ali agencijske rezervacije turističnega potovanja, navaja Radio svobodna Evropa.