V Moskvi rekordne snežne padavine. Foto: Reuters
V Moskvi rekordne snežne padavine. Foto: Reuters

V Jakutiji, na skrajnem severovzhodu Sibirije, s prestolnico Jakutsk, ki velja za eno najhladnejših mest na svetu, je temperatura padla na 50 stopinj Celzija pod ničlo.

Zaradi neobičajno zgodnje hladne fronte je temperatura ponekod v Jakutiji, prostrani regiji velikosti manjše Indije, padla celo pod 50 stopinj.

Skoraj celotna Jakutija leži na območju permafrosta. V Jakutsku, ki leži okoli 5000 kilometrov vzhodno od Moskve, je bila temperatura med –44 in –48 stopinjami Celzija.

Temperatura 50 stopinj pod ničlo je v zadnjih letih zaradi podnebnih sprememb postala manj pogosta, permafrost pa kaže pospešene znake tajanja.

Iz Moskve poročajo o enem najhujših snežnih metežev v zgodovini. Ponekod v Moskvi so izmerili več kot 40 centimetrov debelo plast snega, kar je absolutni dnevni rekord od začetka meritev leta 1878. Prejšnji rekord je iz leta 1952, ko so izmerili 30 centimetrov snega. V 24 urah je v Moskvi zapadlo kakih od 25 do 30 odstotkov mesečnih snežnih padavin. Tolikšne količine snega so sicer značilne za februar.

Močno sneženje, ki se je nadaljevalo tudi ponoči, je povzročalo težave voznikom in zamude na treh največjih moskovskih letališčih. Več kot 50 poletov je imelo zamude, več poletov pa so tudi odpovedali. V snegu je v tem času obtičalo skoraj 200 tovornjakov, so sporočile pristojne moskovske oblasti.

Po besedah moskovskega podžupana Pjotra Birjukova je pri čiščenju snega sodelovalo kakih 135.000 ljudi ob pomoči 18.000 kosov opreme.

Temperatura v Moskvi naj bi ta teden padla na minus 18 stopinj Celzija.